Spremna za 20 minuta
12

Cooperova supa od tikve će vas ugrijati u hladnim zimskim danima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko želite iznenaditi članove porodice toplim obrokom nakon dugog zimskog dana, probajte napraviti supu od tikve prema receptu Hajrudina Šišića.

Ono što će vam biti potrebno jeste pola tikve, 400 mililitara kokosovog mlijeka, 400 mililitara vode, dvije kašike maslinovog ulja, dvije male čajne kašike curry mješavine začina i prstohvat soli i bibera.

Za početak očistite tikvu i isjecite je na manje kocke. Zatim je stavite u pleh za pečenje i pospite maslinovim uljem te pecite 15 minuta na 180 stepeni, dok ne omekšaju.

U lonac stavite kokosovo mlijeko, vodu i začine, postavite sve na srednju temperaturu.

Nakon što se tikva ispeče, viljuškom je izgnječite u pire i dodajte u lonac s kokosovim mlijekom, vodom i začinima. Blago pojačajte temperaturu i ostavite supu da se krčka.

"Moj savjet je da napravite i krotone. Isjeckajte hljeb na kockice i u istoj tepsiji u kojoj ste pekli tikvu, pecite i hljeb. Samo pomiješajte s maslinovim uljem tako da hljeb upije sve. Obavezno pecite na 200 stepeni pet minuta", kaže Hajrudin.