Omiljeni namaz
165

Danas je svjetski dan Nutelle, njen okus je osvojio 75 zemalja širom svijeta

A. B.
Ilustracija Shutterstock
Ilustracija Shutterstock
Danas je svjetski dan Nutelle. Ovu tradiciju pokrenula je 2007. godine američka blogerica Sara Rosso, a povod joj je bila neizmjerna privrženost slavnom italijanskom namazu.

Ljubitelji Nutelle širom svijeta s oduševljenjem su dočekali ovu manifestaciju koju uvijek iznova obilježe prigodnim sadržajima kroz sve društvene kanale i tako vrlo živim održavaju ovaj globalni slatki fenomen.

Za ovaj omiljeni namaz od čokolade i lješnjaka možemo zahvaliti Pietru Ferreru osnivaču italijanske kompanije Ferrero. Prvo je napravio Supercremu koja je bila u čvrstom obliku, odnosno, rezala se na komade i tako posluživala na kriškama hljeba. Poslije je 1963. godine Pietrov sin Michele Ferrero to odlučio usavršiti i proširiti porodični brend po Evropi.
Supercrema Ferrero (Foto: Twitter)
Supercrema Ferrero (Foto: Twitter)

Promijenio je sastojke, sliku i ime proizvoda koje je nastalo od engleske riječi "nut" koja znači lješnjak koji je i glavni sastojak ovog namaza. Tačan recept je stroga tajna, ali prema ambalaži, glavni sastojci su, osim lješnjaka, šećer, biljna ulja i kakao.

Nutellin okus osvojio je čak 75 zemalja širom svijeta. Zapravo, procjenjuje se da se svakih 2,5 sekundi u svijetu proda jedna teglica Nutelle, a godišnje ih se proizvode toliko da bi se mogao napraviti krug oko Zemlje 1,8 puta i prekriti veliki kineski zid osam puta. Kada je riječ o kilogramima prodane Nutelle u jednoj godini, dovoljno je samo reći da je teška kao i Empire State Building.

Kako biste obilježili svjetski dan ove omiljene poslastice, u nastavku vam preporučujemo recept za Nutella Cheesecake.

Sastojci:

Za koru:

280 grama čokoladnog keksa

100 grama otopljenog putera

Za kremu:

560 grama krem sira

85 grama šećera u prahu

470 grama Nutelle

1 čajna kašika ekstrakta od vanilije

1 supena kašika kakao praha

Za glazuru:

80 ml slatkog vrhnja

200 grama Nutelle

Kekse sameljite u multipraktiku ili sjeckalici, dodajte im otopljeni puter i promiješajte. Dobijenu smjesu utisnite u dno okruglog kalupa. Stavite u frižider dok pripremate kremu.

U krem sir dodajte šećer u prahu i izmiksajte. U smjesu dodajte Nutellu te miješajte dok ne ona ne postane glatka i jednolična. Dodajte ekstrakt vanilije i kakao te izmiksajte. Nakon toga, kremom premažite podlogu. Stavite u frižider na nekoliko sati.

Slatko vrhnje stavite na vatru dok ne proključa. Njime zalijte Nutellu i pustite da odstoji dvije minute. Nakon toga, smjesu te i izlijte na kolač.