Povratak tradiciji
46

Današnja ideja za iftar: Đulbastije u bešamel sosu

Klix.ba
Foto: bebinakuhinjica.blogspot.com
Foto: bebinakuhinjica.blogspot.com
Ne znate šta kuhati danas? Trinaestog dana ramazana se možete vratiti đulbastijama, tradicionalnom jelu koje nije komplikovano za napraviti.

Na stranici Coolinarka se nalazi ovaj ukusni recept za šest osoba. Proces kuhanja traje oko 45 minuta.

Potrebni sastojci:

Đulbastije:

  • 500 gr mljevene junetine
  • 400 gr krompira
  • 3 manje glavice luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • mogu se dodati i so, biber, vegeta ili peršun

Bešamel sos:

  • malo putera
  • 2-3 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendera, a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so, biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.

  2. Oblikovati đulbastije u obliku pljeskavica.

  3. Ispržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.

  4. Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Bešamel sos - na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući sve vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.

  5. U gotov bešamel dodati i malo sira (kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler...po želji). Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći tridesetak minuta na 220 stepeni.

  6. Zatim skinuti foliju i peći još petnaestak minuta na istoj temperaturi. Eventualno dodajte peršun.

Želimo vam ugodan iftar!