Na stranici Coolinarka se nalazi ovaj ukusni recept za šest osoba. Proces kuhanja traje oko 45 minuta.
Potrebni sastojci:
Đulbastije:
- 500 gr mljevene junetine
- 400 gr krompira
- 3 manje glavice luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- mogu se dodati i so, biber, vegeta ili peršun
Bešamel sos:
- malo putera
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
-
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendera, a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so, biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
-
Oblikovati đulbastije u obliku pljeskavica.
-
Ispržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
-
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Bešamel sos - na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući sve vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
-
U gotov bešamel dodati i malo sira (kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler...po želji). Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći tridesetak minuta na 220 stepeni.
-
Zatim skinuti foliju i peći još petnaestak minuta na istoj temperaturi. Eventualno dodajte peršun.
Želimo vam ugodan iftar!