Recept za današnji iftarski desert pronašli smo na instagramu Armine Šahmanović Delić, koja svakodnevnom na svom profilu dijeli recepte ukusnih jela.
Potrebni sastojci:
5 jaja
80 g šećera
50 ml ulja
130 g brašna
1 kašika griza
1 kašika gustina
3 kašike oraha
100 g tamne čokolade
1 prašak za pecivo
džem od jagoda
Sastojci za kremu:
250 ml vrhnja
100 g tamne čokolade
2 kašike gustina
100 g putera
2 kašike šećera u prahu
Način pripreme:
Umutite jaja sa šećerom te dodajte ulje i istopljnu čokoladu i mutite smjesu još par minuta. Potom dodati suhe sastojke i sve sjediniti. Gotovu smjesu peći 20 do 25 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Potom pripremite kremu tako što odvojite tri kašike vrhnja, a ostalo zagrijati i dodati čokoladu i mješati dok se ne istopi. Vrhnje koje ste odvojili, pomiješajte s gustinom tako da dobijete finu strukturu bez grudvica. Potom dodati u čokoladno vrhnje i miješati dok se ne zgusne. Dok se krema hladi, umutite puter sa dvije kašike sećera u prahu. Kada se krema ohladi dodati puter i sve sjediniti miješanjem mikserom.
Kada je kora pečena potrebno je premazati džemom dok je još topla, a onda sve ostaviti da se ohladi. Potom isjeći na tri jednaka dijela i svaki dio premazati kremom.