Došli, vidjeli, probali: Evo zašto je obična lepina s kajmakom "čudo neviđeno" u Sarajevu
Ako vam već nije krenula "voda na usta", sigurni smo da će se nakon sljedećih par redova to promijeniti.
Jednu sasvim običnu zakusku - komad vrućeg peciva u koji je stavljena kašika domaćeg mliječnog proizvoda, Bosanci i Hercegovci smatraju svojevrsnim specijalitetom.
Svi smo čuli za čuvene pogače u Kiseljaku, dok se oni koji prolaze relacijom Sarajevo-Mostar zaklinju kako se upravo na tom putu, tačnije u Ostrožcu, nalaze one najbolje sa kajmakom. Ipak, dolaskom ovih lepina u samo srce Sarajeva, reklo bi se da je stigla konkurencija. Odlučili smo je posjetiti.
Odmah pri ulasku "Kod punice" gdje nas je ugostila vlasnica Marizela Brajlović, dočekao nas je miris vruće lepine koji nam ne bi dosadio ni da ga moramo udisati cijeloga dana.
Pažnju je potom privukao frižider nalik na one sa sladoledima, samo što se ovoga puta, umjesto ledenog slatkiša, u njemu našao famozni kajmak s kojim cijela ova priča dobija novu dimenziju.
"Prvo je tu lepina, a zatim imamo domaće kajmake od slatkog i od kiselog mlijeka. Podjednako su dobri i ukusni. Onaj od kiselog mlijeka je mrvicu slaniji, pa sve to kombiniramo kako bi zadovoljili različite ukuse naših posjetitelja. Ipak, kajmak bez lepine i obrnuto, ne ide", objasnila nam je Marizela.
Kada je naručite, pripremu lepine imate priliku gledati iz prve ruke, a pritom se upotrebljuju sastojci domaćeg porijekla.
"Uvijek krećemo sa onim što mi volimo i imamo za svakog ponešto. Sve se pravi na licu mjesta što dovodi do toga da ljudi automatski malo čekaju jer sve mora da bude direktno iz peći. Iako pojedini traže da ne bude vrela, lepina je tada najukusnija", ističe Marizela.
Cijena jedne lepine je 5 KM, a osim sa kajmakom, možete je naručiti i sa domaćim bestiljem od šljiva kojeg preferiraju stariji te Nutellom, koju radije biraju mlađi naraštaji.
Ipak, Marizela priznaje kako nepoznanica nisu ni oni koji traže kombinaciju kajmaka i bestilja, čime nastaje prava slatko-slana rapsodija ukusa.
Iako posjetitelji "Kod punice" često pitaju i za meso, naročito mezu uz lepinu, to se - kaže vlasnica, neće ostvariti. Ovo je objekat namijenjen isključivo za ovakvu vrstu specijaliteta, a u ponudi će se uskoro naći Brajlovićev kolač koji će biti "poveznica sa restoranom".
Ideja da se ovakvo što otvori, porodici Brajlović godinama je "lebdjela u zraku", a naposlijetku je to ostvarila Marizela koja je s nama podijelila i pozadinu koja se krije iza pitanja - zašto baš ovo ime.
"U našem restoranu bi uvijek kao predjelo nudili taj kajmak i vruću lepinu. Onda bi ljudi pitali mog babu: 'Izvini Sejo, pa otkud ti ovako dobar kajmak', a on bi im uvijek odgovarao da je on 'od punice'. Kao, punica mu donosi kajmak da bi dobro pazio ženu. Iz te neke zezancije počela je priča sa kajmakom od punice koja traje već godinama", ispričala je ona.
Lepina s kajmakom možda bi na prvi pogled djelovala ispodprosječno u nekim "modernijim" zemljama, ali imajući na umu da se u njima na tanjirima poslužuju kriške narandže ukrašene sosom drečave boje koje vam trebaju utoliti glad. Ali, to nije slučaj i u našoj zemlji.
Jedna od najvećih istina naših ljudi, ali i same Bosne i Hercegovine je ona da se ovdje "voli dobro pojesti", a centar Sarajeva sada je, izgleda, bogatiji za još jedno takvo mjesto.