Food bloger iz Sarajeva dokazao da postoji "burek sa sirom" i sve oduševio: Ovo treba pekarama
Iako je isprva, "osuđivački pročitao" ovaj, po mnogim Bosancima i Hercegovcima izmišljeni naziv pite, budući da se u našoj zemlji podrazumijeva da je burek samo sa mesom, rezultati su ispali odlični.
Neno je prvo, zajedno s lukom ispržio mljeveno juneće meso koje je posolio i pobiberio. Za recept je iskoristio gotove jufke, slažući u tepsiju slojeve kora pa mesa. U jednom sloju meso je dodao samo na rubove, istaknuvši - "kako ne bi samo u sredini imali burek, a na krajevima lisnato tijesto", a zatim je na sredinu jednog sloja ubacio i mješavinu mocarele i edamera.
@nenocooksbalkan Replying to @pekmez247 brat trazio, ja napravio. #burek #bureksasirom #kuhanje #balkan #balkanfood ♬ Burek - Dino Merlin
Pitu je pekao 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 210 stepeni.
Naravno, Neno se stigao i našaliti, vješto "otjeravši" definiciju bureka na Wikipediji u kojoj je obrazloženo kako je to "pita sa razičitim nadjevima", među kojima je i sir.
Ipak, čini se da je recept zadovoljio sva očekivanja te se Neno zahvalio onom ko mu je dao ideju: "Hvala na ideji, ovo otkida", poručio je dok uzima slasni zalogaj pite.
Nenin klip na TikToku pregledalo je već preko milion ljudi, a ispod su se nizale i brojne reakcije: "Proslijediti ovaj video hrvatskim pekarama", jedan je od njih.
Bilo je i onih koji su oštro branili onu da je "burek samo sa mesom", ali i drugih koji su uvjeravali Nenu kako žele vidjeti "još njegovih verzija bureka".
Neno je, podsjetimo odrastao na relaciji Zenica-Dalmacija, no nakon dolaska u Sarajevo rekao je kako mu je to najdraži grad na svijetu te da ga ne planira napuštati. Svoj kanal pokrenuo je 2019. godine, a danas broji preko 32 hiljade pratitelja.