Potpuni ugođaj
110

Gdje smo mi, a gdje Evropa: Eurobasket nudi potpuni hedonizam, a mi smo još na košpicama

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
I dok u našoj BiH većinu sportskih događaja možete pratiti samo uz "uživanje" u niskobudžetnim sokovima i prepakiranim košpicama u "fišeku", svi posjetioci Eurobasketa i dvorane Lanxess Arena u Kelnu imali su mogućnost da uz istinski sportski spektakl dodatno uživaju u raznovrsnoj i ogromnoj ponudi hrane i pića.

I naravno, nije to ništa novo, niti za Keln i Lanxess Arenu, niti za bilo koju drugu manje ili više poznatu dvoranu u Evropi, već samo kratki podsjetnik totalne sportske nekulture i neuređenosti sistema u BiH.

Podsjetnik na to da je sport zabava i da kao takav treba nuditi znatno više mogućnosti za navijače i sve one koji dolaze na stadion ili u dvoranu, kako bi njihov boravak bio što ugodniji, a uživanje još veće. S druge strane, logično, može omogućiti klubu ili organizaciji dodatni izbor prihoda.

Kroz dvoranu u Kelnu tokom prethodnih sedam dana prošlo je više od 250.000 navijača, a svi oni imali su priliku da tokom utakmice ili na nekoj od pauza uživaju u raznovrsnoj ponudi hrane i pića.

Na fotografijama u galeriji možete vidjeti kako ljudi čekaju u redovima kako bi sebi osigurali "dodatni užitak" tokom gledanja najboljih košarkaša Evrope, kao i to šta se sve nalazi u ponudi i uz šta svaki navijač ima mogućnost da prati utakmicu.

Čitava arena, tačnije prostor van sale gdje se održavaju utakmice, ispunjen je restoranima, barovima i štandovima, a što se tiče cijena, sve košta između tri i šest eura i za nekih 10-ak eura možete priuštiti sebi obrok, piće i dodatne grickalice.

Naravno raznovrsna ponuda i "nivo" usluge koji u bosanskohercegovačkim dvoranama i stadionima nećete moći pronaći dolazi uz kulturu ponašanja te su tako gosti Eurobasketa pored uživanja u dobroj hrani i piću pokazali i zavidnu svijest o okolini što im je i samom organizacijom prostora bilo svakako olakšano.

U sali i na svakom sjedećem mjestu, naravno, postoje postolja gdje se sve spomenute kupljene stvari mogu ostaviti kako bi se utakmica mogla pratiti neometano, a na svakih 10-ak metara nalaze se kante za smeće.

Pored problema u organizaciji putovanja te samoj finansijskoj potpori košarkaške reprezentacije, posjeta Kelnu donijela je još jedan dodatan uvid u to koliko Bosna i Hercegovina i u ovom "nesportskom" pogledu kaska za Evropom.