Gdje u Sarajevu pojesti dobar sushi: Ova lokacija svojim će vas okusima zaljubiti u japansku kuhinju
Japanska kuhinja jedinstvena je po raznolikosti svojih namirnica te savršenoj kombinaciji svježih sastojaka i estetskog pristupa pripremi hrane. Smatra se jednom od najzdravijih na svijetu, a može se reći da joj Japanci velikim dijelom duguju i tajnu svoje dugovječnosti te mladolikog izgleda.
Neki od njenih najpoznatijih specijaliteta već odavno imaju publiku i u našoj zemlji. A, da biste danas pojeli kvalitetan sushi sa okusima po uzoru na one u Aziji, više ne morate tražiti dalje od našeg grada.
Ovog ljeta je u ulici Koševo, jednoj od najpoznatijih "foodie" ulica u Sarajevu, otvorena lokacija koja njeguje koncept japanske kuhinje Sushi Station.

Ovaj mali, ali šarmantan restoran, treći je objekat ovog lanca, a koji se razlikuje po tome što je posjetiteljima odlučio ponuditi isključivo specijalitete Japana, koji su u našoj zemlji nekako još uvijek u manjini. Nekoliko mjeseci od otvorenja, i sami smo posjetili ovaj restoran i uvjerili se zašto je on zaista mjesto gdje vrijedi doći i pojesti sushi.
Bilo da odlučite jesti na samoj lokaciji gdje ćete uživati u ugodnom i modernom ambijentu ili želite jelo za ponijeti, u meniju Sushi Stationa pronaći ćete širok izbor japanskih jela, među kojima smo probali njih nekoliko.
Od edamama, tradicionalnog sashimija, poke bowla, popcorn shrimpsa, do sočnih nigiri komada - teško se bilo odlučiti šta prvo probati.
Započeli smo sa starterima gdje smo kombinovali spring rolls - poznate hrskave rolnice punjene sjeckanim povrćem uz razne dodatke i umak od soje te gyoza raviole sa gamborima - čije tijesto nalikuje na naše klepe, ali posluženo uz sočni marinirani ljubičasti luk i soja sos.

Okuse smo upotpunili čuvenom Miso Shoyu Udon supom, koju Japanci smatraju "spasom" za slabi imunitet, a mnogi njom i počinju dan. Posebno nas je iznenadilo što je ovdje služe sa vidno većim nudlama. Supa obiluje različitim povrćem te jajima, što obogaćuje njenu aromu i stvara hranjiv obrok.

Nastavili smo sa sashimijem, tradicionalnim japanskim jelom, koje čine izrezani komadi sirove ribe posluženi u Goma Dare (sezamovom) sosu. Svaki detalj bio je pažljivo pripremljen, sa savršeno skladnim okusom namirnica.

Među širokim izborom sushi rolnica, isprobali smo više receptura, među kojima su bile tople zapečene rolnice murakami, idealne za zimski period, te tzv. signature rolnice: geisha i otaru. Sa ove dvije rolnice, uživati ćete u okusima lososa i tune, sira, avokada, rukole, krastavca, jegulja sosa, temi sosa, crunch mrvica, mariniranog luka i drugih dodataka.

Budući da je sushi kombinacija "škakljivih" namirnica intenzivnih mirisa, tajna u tome da on bude dobar krije se upravo u tome da se ti mirisi neutrališu. Upravo to najčešća je greška restorana koji u ponudi imaju japanske specijalitete, ali što nije slučaj i ovdje.
Degustaciju smo zaključili desertom čija nas je kombinacija cheesecake hrskave rolnice sa dodatkom ljutog šumskog voća oduševila. Posebnu draž dao je sladoled, koji se topio u ustima.

Svakim zalogajem hrane u Sushi Stationu mogli smo osjetiti da je dosta truda uloženo u način pripreme, ali i u sam izbor kvalitetnih namirnica. Svoj pečat u tome ostavio je nagrađivani sushi majstor Svjetskog kupa u Japanu Vojislav Milutinović, koji iza sebe ima nekoliko otvorenih restorana u regiji, a koji su danas među najposjećenijim.
Dobro uigrani tim koji je prošao obuku ovog majstora iznenaditi će vas i nevjerovatno preciznim umijećem pripreme rolnica, što nije tako jednostavna tehnika. Usluga i ljubazno osoblje na raspolaganju su gostima, a rado će vam preporučiti kombinaciju i ukoliko prvi put probate sushi.
Ovaj objekat već je "pridobio" povjerenje kako domaćih, tako i stranih posjetitelja. Osoblje nam otkriva, a što ih posebno veseli, činjenicu da japanske specijalitete osim odraslih često probaju djeca i tinejdžeri, kojima se sve više dopada ova kuhinja.Tako je bilo i u našem slučaju, gdje smo se uvjerili da nam japanska kuhinja više nije toliko daleka. Bez obzira živite li u Sarajevu ili ste tu u prolazu, a u potrazi za kvalitetnim sushijem, nemojte zaobići jednu od lokacija koja ima sve preduslove da vas nakratko "odvede" u Japan. Sigurno je da nećete pogriješiti.