Geršlo - namirnica koja je u Bosni gotovo zaboravljena, a u Hercegovini se jede i u restoranima
Mnogo je načina na koji se geršlo odnosno oljušteni ječam može prirpemiti, a zimi se najčešće kuha sa suhim mesom.
Dok se u Bosni ovo tradicionalno jelo ne sprema često u kućanstvima, u Hercegovini je geršlo jedna od omiljenih namirnica i jela s geršlom se mogu pronaći i u restoranima.
U nastavku vam donosimo recept s geršlom idealan za hladnije dane.
Potrebno je:
- 800 g suhog mesa
- 200 g geršla
- 1 glavica crvenog luka
- bijeli luk
- 3-4 srednje velike mrkve
- celer
- list peršina i celera
- 5 srednje velikih krompira
- ulje
- sol i biber
- lovorov list
- voda
Priprema:
Suho meso dobro operite i stavite ga kuhati u hladnu vodu. Nakon što zakuhaja, kuhajte ga 20-ak minuta.
Za to vrijeme očistite povrće. Luk i lišće peršina i celera sitno nasjeckajte, mrkve i celer narežite na manje kockice, krumpire na kocke bridova otprilike 1,5-2 cm. Za kuhanje odaberite veći lonac. Na masnoći propržite luk, pa dodajte i sve drugo povrće, osim krompira.
Geršlo kratko isperite pod hladnom vodom. Bijeli luk sitno nasjeckajte i dodajte povrću pa kratko popržite. Umiješajte i kratko pržite i geršlo i kocke krompira. Posolite i pobiberite pa zalijte s dva litra vode. Dodajte 2 lovorova lista.
Suho meso koje je kuhalo 20-ak minuta izvadite i razdvojite na manje komade. Dodajte i meso u lonac s geršlom i povrćem. Nakon što sve zakuha, kuhajte na laganoj vatri sve dok geršlo potpuno omekša i varivo se zgusne. Po potrebi, tokom kuhanja, ako se jelo prerano zgusne a geršlo i povrće još nisu mekani, dodajte još vode.
Ne trebate dodavati zapršku jer će geršlo i krompiri dovoljno zgusnuti jelo.