Imamo odličan recept
100

Geršlo - namirnica koja je u Bosni gotovo zaboravljena, a u Hercegovini se jede i u restoranima

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Geršlo je namirnica koja je bogata brojnim vitaminima kao što su B12, A, D i E, a svojim sastavom potiče rad mnogih organa pa se samim tim preporučuje njegova česta upotreba u kuhinji.

Mnogo je načina na koji se geršlo odnosno oljušteni ječam može prirpemiti, a zimi se najčešće kuha sa suhim mesom.

Dok se u Bosni ovo tradicionalno jelo ne sprema često u kućanstvima, u Hercegovini je geršlo jedna od omiljenih namirnica i jela s geršlom se mogu pronaći i u restoranima.

U nastavku vam donosimo recept s geršlom idealan za hladnije dane.

Potrebno je:

  • 800 g suhog mesa
  • 200 g geršla
  • 1 glavica crvenog luka
  • bijeli luk
  • 3-4 srednje velike mrkve
  • celer
  • list peršina i celera
  • 5 srednje velikih krompira
  • ulje
  • sol i biber
  • lovorov list
  • voda

Priprema:

Suho meso dobro operite i stavite ga kuhati u hladnu vodu. Nakon što zakuhaja, kuhajte ga 20-ak minuta.

Za to vrijeme očistite povrće. Luk i lišće peršina i celera sitno nasjeckajte, mrkve i celer narežite na manje kockice, krumpire na kocke bridova otprilike 1,5-2 cm. Za kuhanje odaberite veći lonac. Na masnoći propržite luk, pa dodajte i sve drugo povrće, osim krompira.

Geršlo kratko isperite pod hladnom vodom. Bijeli luk sitno nasjeckajte i dodajte povrću pa kratko popržite. Umiješajte i kratko pržite i geršlo i kocke krompira. Posolite i pobiberite pa zalijte s dva litra vode. Dodajte 2 lovorova lista.

Suho meso koje je kuhalo 20-ak minuta izvadite i razdvojite na manje komade. Dodajte i meso u lonac s geršlom i povrćem. Nakon što sve zakuha, kuhajte na laganoj vatri sve dok geršlo potpuno omekša i varivo se zgusne. Po potrebi, tokom kuhanja, ako se jelo prerano zgusne a geršlo i povrće još nisu mekani, dodajte još vode.

Ne trebate dodavati zapršku jer će geršlo i krompiri dovoljno zgusnuti jelo.