Sunčani i topli dani sa dosta vlage u zemlji izmamili su na površinu razne vrste gljiva, a na proplancima oko Višegrada najviše se beru jesenke ili rujnice, koje su i najpopularnije u ovo doba godine.
Rujnice rastu na travnatim površinama oko malih stabala, borova, jela, i smrča, a pojavljuju se poslije kiše i toplih noći.
Momir Tasić iz sela Bijela je poranio i prije svih "gradskih" berača na obroncima brda Motke, Velike ravni i Podomarom nabrao pun ranac jesenki.
"Jesenke je najlakše pržiti na šporetu, samo se malo posole, a mogu se isjeckati, dodati luk, kajmak ili mlijeko i sve to ispržiti u tavi ili nekoj šerpi", objašnjava Momir.
On kaže da je ovo pogodna godina za ovu vrstu gljiva i upozorava berače da i ona ima dvojnika i da se moraju pričuvati prilikom berbe.
Možda vas zanima
Loše zdravstveno stanje
Bivša voditeljica Wendy Williams proglašena kognitivno oštećenom i trajno nesposobnom osobom
A igralo se ispred njih
Svijet nogometa nešto slično nikad nije vidio: Derbi za titulu gledali na ekranu zbog koncerta
Vezani članci