Gastro
17

Gljive jesenke su ukusan doručak

SRNA
Sunčani i topli dani sa dosta vlage u zemlji izmamili su na površinu razne vrste gljiva, a na proplancima oko Višegrada najviše se beru jesenke ili rujnice, koje su i najpopularnije u ovo doba godine.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Rujnice rastu na travnatim površinama oko malih stabala, borova, jela, i smrča, a pojavljuju se poslije kiše i toplih noći.

Momir Tasić iz sela Bijela je poranio i prije svih "gradskih" berača na obroncima brda Motke, Velike ravni i Podomarom nabrao pun ranac jesenki.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Jesenke je najlakše pržiti na šporetu, samo se malo posole, a mogu se isjeckati, dodati luk, kajmak ili mlijeko i sve to ispržiti u tavi ili nekoj šerpi", objašnjava Momir.

On kaže da je ovo pogodna godina za ovu vrstu gljiva i upozorava berače da i ona ima dvojnika i da se moraju pričuvati prilikom berbe.