Špinat i feta sir
148

Gozleme su najukusnije tursko jelo koje morate probati

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gozleme je turski hljeb s kvascem koji sadrži različite vrste punjenja. Mogu biti s mljevenim mesom, povrćem, krompirom, špinatom i sirom. Ovaj pljosnati hljeb uobičajeni su hrana u Turskoj i mogu se kupiti čak i na ulici.

Tijesto se pravi jednostavno s kvascem ali možete ga praviti i bez ukoliko niste ljubitelj. Mi vam donosimo recept sa špinatom i fetom.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto:

250 ml vode 7 grama suhog kvasca 390 gr brašna kašika maslinovog ulja 2 kašike jogurta malo soli

Punjenje:

400 grama špinata glavica sitno isjeckanog luka 200 grama feta sir 100 grama mocarele malo čili papričice kašičica bijelog luka u prahu

Način pripreme:

Promiješate suhi kvasac s toplom vodom i ostavite ga tri do pet minuta da se kvasac aktivira. U zdjelu dodajte ostale sastojke i miješajte dok se sve ne sjedini. Mijesite desetak minuta. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite ga da odstoji. Ostavite ga tako dok ne naraste dvostruko.

Sitno isjeckajte špinat i skuhajte. Stavite ga u zdjelu s ostalim sastojcima, promiješajte i stavite na stranu. Podijelite ga na šest jednakih dijelova.

Tijesto stavite na radnu površinu i razvaljajte ga oklagijom. Izrežite ga na šest jednakih komada. Opet ga zamijesite u šest kuglica. Uzmite jednu kuglu, razvaljajte u tanak kvadrat (oko 25 cm), Stavite punjenje na sredinu i ravnomjerno ga rasporedite. Preklopite sa sve četiri strane. Punjenje se treba u potpunosti preklopiti.

Pecite ih na vreloj tavi, tri minut sa svake strane. Prije pečenja premažite ih s malo ulja.