Mesni specijaliteti
256

Hrana od koje će vam "stati" pamet: Poznati sarajevski restoran ima novi objekat na Bjelašnici

I. B.
Steak House je novi objekat poznatog sarajevskog restorana i nalazi se na Bjelašnici (Foto: I. L./Klix.ba)
Steak House je novi objekat poznatog sarajevskog restorana i nalazi se na Bjelašnici
Bez obzira idete li na planinu kako biste prošetali na svježem zraku ili uživali u zimskim sportovima, neizostavno je u određenom trenutku napuniti baterije dobrom klopom. U duhu tradicije, jedno mjesto na Bjelašnici oduševilo nas je svojom ponudom, a evo zašto ga trebate posjetiti.

Malo je kvalitetnih restorana u BiH da se izdvajaju jelima koja ne spadaju pod domaća, a koja će vas istinski očarati okusima, najesti, te su pritom cjenovno pristupačna.

Međutim, jedan od njih izdvaja se svojom ponudom. Ukoliko u Google tražilicu ukucate "Best Italian Food in Sarajevo" ili "Best Pizza in Sarajevo" kao prvi ili jedan od prvih rezultata izbaciti će vam Piccolo Mondo. Sa brojnim pozitivnim recenzijama i visokom ocjenom, Sarajlijama, ali i brojnim strancima, ovaj restoran je već poznat, a mnogi se "kunu" u njegove specijalitete.

Piccolo Mondo je jedan od restorana sa najboljim recenzijama u Sarajevu
Piccolo Mondo je jedan od restorana sa najboljim recenzijama u Sarajevu

Osim što već godinama posluju u gradu na Marijin Dvoru, te na Bjelašnici, ovaj porodični restoran sada je za svoje vjerne goste, ali i one koji će to tek postati, odlučio obogatiti ponudu i ponuditi im nešto konkretno - vrhunske mesne specijalitete, koje možete pronaći u Steak Houseu na ovoj olimpijskoj ljepotici. Posjetili smo ih.

Sočni steakovi, sendvič s trganim mesom, rebarca... Ma, ko bi mogao odoljeti?

S pogledom na skijašku stazu, koja je još ljepša noću, ambijent Steak Housea je moderno uređen, ali u njemu prvenstveno vlada domaćinska atmosfera, gdje ćete se osjećati vrlo ugodno.

Iako moderan, ambijent restorana je domaćinski i pazilo se na svaki detalj (Foto: I. L./Klix.ba)
Iako moderan, ambijent restorana je domaćinski i pazilo se na svaki detalj (Foto: I. L./Klix.ba)

Na meniju su specijaliteti kakve ćete rijetko gdje u BiH imati priliku probati, a osim jela prve klase, pronaći ćete i neka tradicionalna. Dakako, najveći fokus je na mesu.

"Steak je komad mesa čija obrada zahtijeva veliku pažnju. Definitivno ne možete samo otići u mesnicu, kupiti ga i onda napraviti kući. Meso treba pustiti određeni period da sazrije, kako bi na kraju bilo savršeno sočno i mekano", objašnjava nam Dino Mujanić, koji vodi restoran s bratom Suadom.

Steak je poseban komad mesa i za njega je potrebna i posebna priprema (Foto: I. L./Klix.ba)
Steak je poseban komad mesa i za njega je potrebna i posebna priprema (Foto: I. L./Klix.ba)

U ponudi restorana pronaći ćete neke od najpoznatijih rezova mesa, koji će vam podariti najbolje od okusa i teksture. Možete birati među Club Steakom, Rib-Eye Steakom, Entrecote Steakom, T-Bone ili Porterhouse Steakom...

"Mi nabavljamo meso tako što istražujem okolicu Sarajeva u potrazi za domaćim uzgojom životinje, koja će dati najbolju sirovinu. Ista priča je i sa krompirom, koji nabavljamo od seljaka iz okolice Bjelašnice. Sve su to stvari koje zahtijevaju svoje vrijeme. Iza savršenog jela stoji cijela jedna priča, a upravo to pričamo svojim gostima", kaže nam Dino.

U ponudi restorana pronaći ćete jela koja će vam podariti najbolje od okusa i teksture mea
U ponudi restorana pronaći ćete jela koja će vam podariti najbolje od okusa i teksture mea

"U ponudi imamo ponešto za svakoga. Tu je burger sa sporo pečenom janjetinom, koja se priprema 12 sati na tihoj vatri. Kasnije je istrgamo, začinimo te služimo sa ljubičastim kupusom koji se miješa sa jabukama te zbog toga daje posebnu aromu jelu. Kombinacija je fantastična", kaže Dino.

Oduševio nas je i Pastrami sendvič sa sporo pečenim ramstekom, čiji se komadi režu na mašini za meso, Roastbeef bruskete te ukusna teleća rebarca u BBQ umaku.

Neki od
Neki od "specijaliteta kuće" su teleća rebra u BBQ sosu i janjeći steak, sa pomfritom i grilovanim povrćem (Foto: I. L./Klix.ba)

"Cijeli život posvetili smo ugostiteljstvu, a nijedno nebo nije kao naše"

Zahvaljujući open-koncept kuhinji, koja je napravljena s ciljem bolje interakcije s gostima, iz prve ruke možete gledati pripremu svih jela. Uz zalogaje sočnog mesa, možete probati i neka od najboljih vina Hercegovine, dok će vam hrana biti poslužena u autentičnim drvenim sudovima. Ono što je najbolje je to da su cijene pristupačne, naročito ako uzmemo u obzir lokaciju restorana.

Hrana se servira u ručno izrađenim drvenim posudama, što je bilo još jedno ugodno iznenađenje (Foto: I. L./Klix.ba)
Hrana se servira u ručno izrađenim drvenim posudama, što je bilo još jedno ugodno iznenađenje (Foto: I. L./Klix.ba)

Prije ovog projekta, Dino je niz godina proveo u Austriji gdje je imao vlastiti restoran, a upravo to iskustvo omogućilo mu je da još dublje istraži svijet kulinarstva, ali i da se poželi vratiti u BiH.

"U Austriji sam otvorio restoran gdje sam dosta eksperimentisao, učio i sklapao recepte. Proveo sam godine izučavajući procese pravljenja steaka i biranju sastojaka za neka od jela koja danas možete naći u jelovniku Steak Housea. Nakon što se sve posložilo, shvatio sam da ne želim ostatak života provesti pod tuđim nebom, u tuđoj zemlji. Jednostavno - ništa nije isto, a ko god kaže da jeste, laže. Tako sam se vratio 'među svoje' nakon čega je došao ovaj projekat. Otac, brat i ja smo cijeli život u ugostiteljstvu, u to smo dali sebe i tome smo posvetili svoj život", iskren je Dino.

Dino Mujanić se vratio iz Austrije kako bi nastavio svoj ugostiteljski san (Foto: I. L./Klix.ba)
Dino Mujanić se vratio iz Austrije kako bi nastavio svoj ugostiteljski san (Foto: I. L./Klix.ba)

S obzirom da rade samo tokom zimske sezone, i Suad i Dino slažu se kako je ovo način da turistima predstave našu zemlju u najboljem svjetlu, ali i, uz raznolike zimske sadržaje na Bjelašnici, obogate gastro ponudu same planine, kako bi posjetitelji doživjeli ono najbolje od turizma.

Restoran je već prikupio brojne pozitivne reakcije, te je česta destinacija stranaca, koji su prepoznali njihov kvalitet.

"Da bi se gost osjećao ugodno, svi aspekti moraju štimati. Ni u jednom slučaju gost se ne smije osjećati kao da daje novac za nešto što ne vrijedi, već za nešto što je vrhunske kvalitete i nakon čega će odavde izaći sretan i zadovoljan", kažu nam braća Mujanić za kraj.

Od originalne italijanske pizze do mesa od kojeg će vam "stati" pamet

Za one koji ne znaju, Steak House nastavak je priče Piccolo Mondo restorana, koja počinje 1999. godine na Ilidži. Vlasnik picerije Sead Mujanić, po struci diplomirani ekonomista, jedan period života je proveo van BiH, a tada je radio u kuhinji jednog italijanskog hotela. Naučivši tamo tajne dobre pizze, ponio ih je u Sarajevo i otvorio svoj "mali svijet" (ital. Piccolo Mondo), osvojivši tako mnoga nepca.

Veliko iskustvo, ali i ljubav prema ugostiteljstvu, Sead je prenio i na svoje sinove Suada i Dinu, koji su danas svoje kulinarsko znanje i recepte odlučili pretočiti u Steak House.

Uz prvi ozbiljan snijeg ove sezone, ljubitelji zime i zimskih sportova konačno mogu uživati u snježnoj idili na planinama, a tako će bez sumnje biti i na Bjelašnici, koja spremno dočekuje skijaše. Ipak, ne zaboravite da sport i svjež zrak znaju iscrpiti, a dilema oko kvalitetnog obroka više ne mora postojati, jer sigurni smo da ćete se u Steak House na kraju poželjeti što prije opet vratiti.