Intervju za Klix.ba

Igra folklor, kuha i skromnost mu je drugo ime: Luka Veić i put "s kauča" do pobjede u MasterChefu

I. B.
18.01.2024. u 22:51

"Tiha voda brijege dere" - tako je tročlani žiri MasterChefa opisao ovogodišnjeg pobjednika showa Luku Veića. Ovaj 19-godišnji Dalmantinac sve je osvojio kuhanjem, ali i svojom skromnošću i samozatajnošću, te mnogima može biti inspiracija. Za Klix.ba govorio je o ovom iskustvu, kao i planovima za budućnost.

Luka Veić upisao se u historiju kao najmlađi pobjednik hrvatskog kulinarskog showa MasterChef, odakle je izašao sa titulom najboljeg amaterskog kuhara.

Rodom iz Neorića, malog sela u zaleđu Splita, Luka je od samog početka emisije pokazivao potencijal i bio jedan od favorita među kandidatima. Sve oko sebe neprestano je iznenađivao vještinama i iskustvom, netipičnim za svoje godine, a koje je prezentirao na, kako on to voli reći - pijatima.

Luka Veić od početka je bio jedan od favorita, a kasnije je odnio i pobjedu u MasterChefu (Foto: Nova TV)
Luka Veić od početka je bio jedan od favorita, a kasnije je odnio i pobjedu u MasterChefu (Foto: Nova TV)

Uvijek prijateljski raspoložen i spreman pomoći, pokazao se kao idealan saveznik i "desna ruka" u kuhinji, ali, kada je to bilo potrebno, Luka je bio i izuzetno sposoban vođa tima.

Na putovanju prepunom izazova, uspona, ali i padova, gdje je sam sebi bio najveći kritičar, dosta puta ga je spasila i hladna glava - a reći ćemo da ga je sve to, u paketu sa njegovim znanjem i upornošću - dovelo i do pobjede. Show se završio, a negdje između kraja emitiranja i početka Lukinog novog životnog poglavlja, uhvatili smo Luku, koji je za Klix.ba govorio o proteklim, ali i budućim mjesecima njegovog života.

Upoznajte Luku Veića: Za sebe tvrdi da je osoba kao i svaka druga, a na MasterChef se prijavio "s kauča"

Lukina priča zanimljiva je podjednako kao i tanjiri kojima se predstavio u MasterChefu. Za kuhanje se počeo zanimati od malih nogu, a kasnije je u tome pronašao posao za "finansiranje vlastitog školovanja". Recepte je dijelio s amidžincom, a prva jela napravio je s mamom, koja je i sama kuharica. Ni slutio nije da će mu sve to otvoriti vrata ključnog poglavlja u životu te danas ima sve preduslove da uskoro postane chef u vlastitom restoranu.

Ko je Luka van MasterChefa i koliko se razlikuje iza kamera?

Ja sam jedan običan čovjek, kao i svi ostali. Malo me više zanima kuhanje. U njega dajem 100%, sve od sebe i nastojim biti što bolji. U slobodno vrijeme plešem folklor, to je ispušni ventil i način da izbacim iz sebe svu negativnu energiju. S folklorom, a kada mi to obaveze dozvoljavaju, puno putujem - najčešće ljeti, manje zimi, ali to je, što se kaže, druga ljubav. Ne planiram odustati ni od jednog ni od drugog i nadam se da ću uspjeti izbalansirati i folklor i kuhanje.

Luka u slobodno vrijeme igra folklor i puno putuje sa KUD-om (Foto: Instagram)
Luka u slobodno vrijeme igra folklor i puno putuje sa KUD-om (Foto: Instagram)

Kako je počela tvoja ljubav prema kuhanju? Odakle da sa 19 godina imaš toliko znanja i iskustva?

Za kuhanje sam se počeo zanimati sa nekih 12 godina. Tada sam počeo sa mamom peći kolače, a prvo jelo koje sam napravio bio je kolač s petit keksom, šlagom i jagodama. Nastavio sam u tom smjeru. Bio sam uporan, počeo sam ići u srednju školu i tu sam odlučio da ću početi raditi i zaraditi vlastiti novac kako bi mogao platiti, između ostalog i to svoje školovanje.

A, kako je došlo do toga da se prijaviš na MasterChef?

Bila je gotova sezona, ja sam ležao na kauču i nisam radio ništa u tom periodu. Na TV-u se vrtila reklama s rečenicom: "Postani novi hrvatski MasterChef". Čuo sam je i rekao sam sebi da nemam šta izgubiti. Tako sam se i prijavio.

"Nisam toliko hladan kao na televiziji, ali ništa ne bih mijenjao"(Foto: Nova TV)

Show se završio, a ti si izašao kao pobjednik. Šta je ovo putovanje predstavljalo za tebe?

MasterChef je bilo jedno predivno iskustvo, koje ću pamtiti cijeli život. Osjećam se zadovoljno, sretno, ispunjeno i mislim da ne može biti bolje nego što jeste. Ništa ne bih mijenjao, možda bih bio malo opušteniji, jer nisam toliko hladan kao što je djelovalo na televiziji.

Između "vike" i podrške na galeriji: "Kandidatkinja iz Sarajeva zaslužila je duži ostanak u MasterChefu"

Osim za same kandidate, koji su se borili za svoj ostanak u showu, stres-testovi bili su podjednako napeti i za gledatelje. Mladi Neorićanin pričao nam je o odnosima u kući, otkriva koji mu je izazov bio najteži, ali i za kojeg kandidata smatra da je trebao duže ostati u takmičenju.

Koji izazov ti je bio najteži u showu, a koji pamtiš kao najzabavniji?

Najteži izazov bio je vezanje sa pregačama kada smo kuhali u parovima, a bili smo vezani Matea i ja. S druge strane, nekako najbolji i najdraži izazov bio je samo finale, zato što smo tu bili Sarah i ja. Baš smo oboje uživali i to je bio jedan poseban osjećaj koji ću pamtiti zauvijek.

Luka i Sarah Mikulec borili su se za titulu MasterChefa 2023 (Foto: Nova TV)
Luka i Sarah Mikulec borili su se za titulu MasterChefa 2023 (Foto: Nova TV)

Kako je zapravo izgledala "podrška" s galerije? Da li vam je stvarala dodatnu napetost tokom kuhanja?

Najteže nam je bilo zapravo kada smo ulazili u produkciju i sam studio, zato što smo znali da će svi kandidati biti na galeriji. Da će vikati i motivirati nas, s tim da je nama u tom trenutku bilo bitno samo da odradimo to što smo zamislili i da nas ne poremeti taj silni adrenalin i vika sa galerije. Ali, to je svakako bio i jedan lijep osjećaj jer su tvoji prijatelji tu, gledaju te i bodre.

Reci nam nešto o atmosferi u kući. S kim od takmičara si bio najbliži?

Atmosfera u kući je bila dosta opuštena. Nismo imali nikakvih velikih svađa, dobro smo se slagali i bili smo tu jedni za druge. Najviše sam se zbližio sa pet-šest ljudi s kojima sam od početka 'kliknuo', a i danas smo ostali najbolji. To su Meri, Ana Maria, Ivan, Ivana, Sarah i Lara. S njima sam u najčešćem kontaktu i druženje smo nastavili i poslije MasterChefa.

Ko je po tvom mišljenju rano ispao i trebao dogurati dalje u showu?

Po mom mišljenju, Asmira je bila osoba koja je imala jako puno znanja. Ako ćemo gledati znanje - sigurno da je ona ta koja je trebala puno duže ostati u MasterChefu.

Na malim ekranima vidjeli smo određena rivalstva kao npr. među Manuelom i Dominikom. Kako to komentarišeš?

Mislim da su Dominik i Manuel dosta dobri prijatelji. U nekim stvarima se, naravno, ne slažu, što je okej. Na kraju krajeva, ni ne trebamo se svi u svemu slagati. Ni ja sa svojim prijateljima ne dijelim uvijek ista mišljenja oko nekih stvari.

Sebi najveći kritičar, ali i motivator, Luka je u show došao predstaviti mjesto iz kojeg dolazi

Kod izazova gdje je za glavnu namirnicu dobio štuku, Luka je prokomentarisao da mu se "smrklo pred očima", no od nje je na kraju napravio remek djelo. Kao svoj najveći (ne)prijatelj, otprilike tako se može opisati i cijelo njegovo putovanje u showu. Govorio je šta mu je dalo snagu da se bori do finala, ali i šta mu je u završnom dvoboju prolazilo kroz glavu.

Štuka u šlagu - od
Štuka u šlagu - od "smrklo mi se" do remek djela (Foto: Nova TV)

U jednom momentu činilo se kao da se povlačiš i da ti se teško boriti. Što ti je dalo snage da nastaviš još jače?

U showu mi je najteže pala odvojenost od porodice i stvarnog života. Također, kuhanje pred kamerama u početku je bilo iznimno stresno, ali vremenom sam se navikao. Dosta sam samokritičan, tako da svaka sitnica koja nije dobro odrađena utječe na moj pogled na određenu situaciju i ono što radim. Ali, također sam i dosta uporan. Kad nešto zacrtam, ne odustajem, borim se i idem do kraja, kako je i bilo.

Izdvoji nam savjet žirija koji ti je najviše pomogao i dugo ćeš ga pamtiti

Najbolji savjet žirija je sigurno da strah zamijenim sigurnošću. Smatram da je to nešto što je potrebno u ovom poslu.

A sada malo o finalu. Šta ti je prolazilo kroz glavu dok si kuhao završna jela?

U finalu mi je kroz glavu prolazio neki osjećaj filma u meni. Baš sam uživao u svakom trenutku. O tome sam sanjao, to sam i ostvario, tako da mi je u glavi bila ogromna pozitiva i sreća.

Chef Stjepan Vukadin bio je Lukin mentor i nije krio ponos zbog njegovog uspjeha (Foto: Nova TV)
Chef Stjepan Vukadin bio je Lukin mentor i nije krio ponos zbog njegovog uspjeha (Foto: Nova TV)

O receptima si razmišljao od početka ili si ih smislio na samom kraju?

Kada sam ušao u MasterChef znao sam da je moj pravac i pogled na kulinarstvo - tradicija na moderan način. Time sam se vodio do kraja pa tako i u finalu. Znao sam da želim predstaviti svoj kraj i to sam nekako išao isprezentirati. Tako su došle i same ideje.

U konačnici, šta po tebi mora imati jedan (Master)Chef? Koja odlika vrhunskog kuhara je po tebi presudna?

Pravi chef treba imati samopouzdanje, ali u određenoj mjeri. Ne smije biti presamouvjeren jer to nije dobro, ali treba biti siguran. Također mora biti kreativan, organiziran i sposoban.

Planovi za budućnost i "san Lukinog dede da otvori restoran sa unukom"

Lukin dedo bio je veliki gurman i želja mu je bila da s Lukom i njegovom mamom otvori porodični restoran. Dedo je nažalost preminuo prije nego što su uspjeli realizirati tu ideju, međutim, Luka nije odustao od njegovih, ali ni svojih snova. Otkrio nam je kako je odlučio potrošiti svoju nagradu, ali i svoje planove za budućnost.

Sarah i Luka tokom finala su bodrili jedno drugo i pomagali si međusobno (Foto: Nova TV)
Sarah i Luka tokom finala su bodrili jedno drugo i pomagali si međusobno (Foto: Nova TV)

Šta radiš nakon što se završio show? Jesi li već razmislio kako planiraš potrošiti novčanu nagradu?

Trenutno imam dosta posla što se tiče gostovanja i večera. Stalno sam u pogonu, non-stop me negdje zovu i razapet sam na 180 strana, tako da sam najviše posvećen tome. S druge strane, bavim se organizacijom i pokretanjem novog posla. Jedan dio novca od MasterChefa planiram potrošiti na putovanje, a drugi dio ću uložiti u posao.

Reci nam nešto o planovima za budućnost. Hoćeš li slijediti san svoga dede?

Naravno da ću se potruditi da ostvarim te snove i svoje ciljeve. Veliki sam perfekcionista i dati ću sve od sebe da odradim to na najbolji mogući način, a najbitnije je da budem zadovoljan poslom koji budem radio.

Kuharstvo ili slastičarstvo, jesi li se opredijelio?

Sigurno da će biti neka kombinacija slastičarstva i kuharstva, ako to uspijem izvesti. Ali, oboje će biti moja ljubav.

Izdvoji nam svoje omiljeno jelo

Uh... Ne mogu se odrediti za omiljeno jelo, ali ako baš trebam birati, u top tri bi bili sushi, pašticada i neka tjestenina.

MsterChef Luka ima samo 19 godina, a pokazao je nevjerovatne kulinarske vještine (Foto: Nova TV)
MsterChef Luka ima samo 19 godina, a pokazao je nevjerovatne kulinarske vještine (Foto: Nova TV)

Da li si probao bosansku kuhinju? Ako da, izdvoji neko jelo

Obožavam sarajevske i travničke ćevape. Volim pitu, volim burek (sa mesom)... Kod nas je to malo drugačije, jer se kaže burek sa sirom, ali zapravo to nije tačno. Asmira nam je spremala dosta tih bosanskih specijaliteta, tako da smo svi bili oduševljeni bosanskim jelima. Nedavno smo bili u BiH, tako da smo ponovo imali priliku probati i jesti domaću bosansku kuhinju.

Za kraj, ostavi neku poruku svojim vršnjacima

Preopručio bih svima, i mladima i starijima, da se ne boje, nego da se potrude za ono što vole i da uđu u posao koji žele jer to im može promijeniti život i donijeti sreću i osmijeh na lice.

Na kraju razgovora, Luka nam je otkrio da protekle dane provodi u pripremama za otvaranje novog restorana u Splitu, koji bi trebao početi s radom tokom drugog mjeseca. Detalje je odlučio zadržati za sebe, a kada dođe vrijeme planira ih podijeliti na svojim društvenim mrežama.

Mlad, sposoban i uporan - definicija je to za uspjeh, a ovom Neorićaninu, uvjerili smo se, u svijetu kulinarstva samo je nebo granica.

79