Pratite bonton
6

Imate naviku raditi iz kafića? Evo nakon koliko vremena postajete naporni konobarima

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U posljednjih nekoliko godina sve više ljudi odlučuje raditi iz kafića, ali konobari u jednom trenutku požele da uzmete svoje stvari i napustite lokal.

Izvršna direktorica Klatch Coffeeja Heather Perry navela je da biste za narudžbu koja košta šest dolara (skoro 11 KM) trebali biti u kafiću otprilike sat i po. Namjerno ili ne, obično u kafiću zauzmete dva do četiri mjesta.

"Ako radite sami i zauzimate taj sto 90 minuta za šest dolara, to je poprilično visoka cijena za trgovca", kazala je.

Zapravo ne postoji jedan jednostavan odgovor na pitanje koliko dugo možete ostati u kafiću. To važi od trenutka u kojem dođete u lokal. Naprimjer, zadržati se tu srijedom ujutru vjerovatno nije toliko veliki problem nego kao kad tu radite satima tokom užurbanog subotnjeg jutra.

"Mislim da je previše kada neko dođe sam, naruči samo jedno piće i ostanu dugo", navela je.

Vlasnici kafića smatraju da način na koji provodite svoje vrijeme, bilo da čitate, radite na laptopu ili razgovarate s prijateljima, ne utječe nužno na to koliko dugo je prikladno biti tu, ali osnovna pravila bontona i dalje vrijede.