Istraživanje je objavljeno u magazinu Nutrients. Obuhvata detaljne analize urađene u Španiji u periodu od 2007. do 2020. godine. Međutim, bitno je napomenuti da neki stručnjaci sugerišu da pozitivne efekte daju nutrijenti u pivu, a ne sam alkohol.
Budući da sada postoji širok izbog bezalkoholih piva, ove informacije mogu biti korisne i onim ljudima koji ne žele konzumirati alkohol. Također su istakli da je umjerena konzumacija ključna. Ženama preporučuju da piju jedno pivo dnevno, a muškarcima maksimalno dva. Pozitivni efekti su umjerenog konzumiranja su:
Pivo vas štiti od kardiovaskularnih bolesti
Pet od šest analiza je pokazalo da pivo može spriječiti kardiovaskularne bolesti. Ovo je dokazano kod pojedinaca koji su pili 0,35 l dnevno.
Pivo može pomoći u prevenciji dijabetesa kod muškaraca
Muškarci koji su apstinirali imali su značajno veći rizik od razvoja abnormalne regulacije glukoze u odnosu na one koji su povremeno pili pivo, navedeno je u istraživanju.
Pivo je povezano s većom gustinom kostiju
Kada su analizirali gustinu kostiju kod starijih osoba, utvrdili su da je konzumiranje piva povezano s manjim rizikom od prijeloma. Sastojci prisutni u pivu, kao što su npr. fitoestrogeni, djeluju sinergijski sa silicijumom i formiraju ćelije osteoblasta koji jača strukturu kostiju.
Pivo može smanjiti holesterol
Nekoliko analizira sugerišu da pivo pomaže u regulaciji povišenog holesterola, uglavnom zahvaljujući velikoj količini antioksidansa.