Izuzetno je korisna
22

Kako nam pileća supa pomaže u procesu ozdravljenja od prehlade

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svi znamo da se tokom prehlade savjetuje konzumiranje pileće supe. No, jeste li se ikada zapitali kako nam ona tačno pomaže u procesu ozdravljenja?

"Većina ljudi se uzda u pileću supu - ona je apsolutni klasik. Međutim, je li riječ o mitu ili ona zaista ima koristi?", navodi Tonic Health.

Objašnjeno je da je pileća supa sadrži veliku količinu karnozina, koji je sastavljen od aminokiselina koje dokazano smanjuju oksidativni stres i simptome infekcija gornjih dišnih puteva.

Zbog ovoga je pileća supa efektna kada je riječ o ozdravljenju od prehlade i gripe. No, imajte na umu da ovo važi samo ukoliko konzumirate prirodnu domaću supu, a ne onu iz supermarketa.

"Pileće supe iz supermarketa imaju otprilike samo šest posto pilećeg mesa, tako da nećete unijeti dovoljnu količinu karnozina. Njega možete dobiti isključivo iz domaće pileće supe", navedeno je.

Naravno, pileću supu biste trebali češće konzumirati i kada niste bolesni kako biste spriječili nastanak neželjenih simptoma, naročito tokom sezone prehlade.