Vrijedi probati
2

Kako spriječiti da vaš sir izgubi svježinu: Isprobajte ove jednostavne metode

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste primijetili da vaš sir brzo gubi svježinu nakon što ga otvorite, možda ga niste pravilno skladištili. Sir je omiljena hrana koja dolazi u mnogim varijantama, a svaka vrsta sira ima specifične zahtjeve kada je u pitanju čuvanje kako bi zadržala teksturu i svježinu.
Ako ste frustrirani jer vam sir brzo postane suh, ubuđa ili gubi svoj kvalitet, moguće je da ga čuvate na pogrešan način.

Skladištenje sirnog namaza

Kada otvorite pakiranje sirnog namaza, kako biste spriječili da se osuši i izgubi svoju kremastu teksturu, stavite prozirnu foliju ispod poklopca pakiranja. Na taj način ćete stvoriti dodatnu barijeru koja će spriječiti da zrak dođe u kontakt sa sirom, čime će se duže održati svježim.

Skladištenje tvrdog sira

Tvrd sir poput cheddar-a, parmezana ili gouda najbolje je umotati u pek papir nakon što ga otvorite. Pek papir pomaže u očuvanju vlažnosti sira i sprječava da se osuši ili stvori koricu na njegovoj površini. Osim toga, ovaj papir omogućava siru da "diše", što je ključno za očuvanje njegove arome i teksture.

Kada čuvate sir, važno je napomenuti da se neki sirevi bolje čuvaju na sobnoj temperaturi, dok je većina sira bolje držati u frižideru.

Dodatni savjet je da uvijek pokušate smanjiti izlaganje zraku. Zrak može ubrzati proces oksidacije sira, što može rezultirati gubitkom okusa i teksture. Ako sir ne planirate jesti odmah, najbolje je koristiti posebne posude za čuvanje sira ili zatvoriti pakiranje tako da zrak što manje ulazi.

Ovi jednostavni trikovi pomoći će vam da vaš sir ostane svjež i ukusan, baš kao na dan kada ste ga kupili.