Spriječite mamurluk
26

Koje namirnice ne biste trebali jesti ako planirate konzumirati alkohol

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jutro nakon izlaska može biti izazovno ukoliko ste popili previše i niste se dobro pripremili za mamurluk. Stručnjaci otkrivaju koje namirnice biste trebali izbjegavati jesti ako planirate piti.

Daniel Ufland, izvršni direktor kompanije Whiskey Masters, otkrio je šta da izbjegavate kako se ujutru ne bi borili s mamurlukom.

"Na vrhu liste namirnica koje treba izbjegavati prije konzumiranja alkohola su slane grickalice, zaslađena hrana i mliječni proizvodi. Jedenje ovih stvari prije izlaska s prijateljima u provod može biti itekako neprijatno", kazao je.

Namirnice poput kokica i čipsa djeluju primamljivo, ali one doprinose dehidraciji na sličan način kao i alkohol, navodi Mirror.

"Previše slanih grickalica također dovodi do nadimanja i zadržavanja tečnosti. Ovo sprečava vaše tijelo da efikasno izbaci alkohol i može pogoršati simptome mamurluka sljedećeg dana", rekao je.

Slatka hrana i ugljikohidrati poput tjestenine i hljeba također mogu pogoršati efekte alkohola, jer vaše tijelo pretvara ugljikohidrate u šećer. To može uzrokovati nagli porast nivoa šećera u krvi, a zatim pad.

"Ova brza promjena može imati veliki utjecaj na to kako se osjećate. Nagli pad šećera u krvi može učiniti da se osjećate umorno, ošamućeno i podložniji efektima alkohola", kazao je.

Kao što je spomenuto, on također preporučuje da se prije pijenja alkoholnih pića klonite mliječnih proizvoda poput sira, jogurta i mlijeka.

"Mliječni proizvodi zapravo mogu usporiti probavu, uzrokujući da alkohol ostane u vašem stomaku duže nego inače, što može iritirati sluznicu želuca i dovesti do mučnine ili nadimanja", objasnio je.