Hranjiva žitarica
2

Koje su zdravstvene prednosti kvinoje: Uvrstite je u ishranu

D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kvinoja je hranjiva žitarica koja ima mnogo zdravstvenih prednosti. Poznata je kao bezglutenska žitarica koja je osnova mediteranske ishrane i odličan izvor biljnih bjelančevina i proteina.

Jedna od poznatih ličnosti koja je u svoju ishranu uvrstila je Jennifer Anniston koja tvrdi da često priprema salate sa kvinojom, što joj pomaže da svoju liniju održi vitkom, a kožu sjajnijom.

Kvinoja u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala pa je zbog toga idealna namirnica za vegane i vegeterijance. Prema istraživanjima, vlakna kvinoje pomažu u održavanju tjelesne težine I zdravlju probavnog sistema.

Osim toga, kvinoja je izuzetno korisna za kožu jer sadrži vitamine A i B2 koji podržavaju zdravlje kože, očiju i nervnog sistema. Kvinoja je bogata i riboflavinom koji poboljšava elastičnost kože i može biti koristan za ljude sklone aknama, a vitamin A doprinosi sjajnijoj koži i smanjenju bora.

Također, kvinoja je korisna za prevenciju anemije jer u sebi ima mnogo željeza i sadrži elemente koji čuvaju zdravlje srca. Bitan je izvor omega-3 masnih kiselina, a sadrži i folat, mangan, tiamin, bakar, magnezij, fosor i kalij koji su bitni za kompletan organizam.