Za pripremu krofni bit će vam potrebno: 500 grama brašna, dva jaja, pola pakovanja suhog kvasca/germe, dvije kašike šećera, 250 mililitara mlijeka, 50 mililitara ulja i prstohvat soli.
Priprema: U mlako mlijeko dodajte šećer i kvasac, promiješajte i sačekajte 5-6 minuta. Potom umijesite s brašnom, jajima i uljem u glatko tijesto. Ostavite tijesto na toplom da miruje jedan sat.
Nakon toga izvaljajte tijesto tako da bude debljine jedan centimetar, pa čašom/kalupom napravite željeni oblik krofne.
Ostavite krofne da miruju pet minuta, a u međuvremenu zagrijte ulje (ne previše, jer bi krofne mogle izgorjeti s vana prije nego se ispeku iznutra). Peći svaku krofnu po minut-dva s obje strane. Zatim ih izvadite na papir/ubrus kako bi se riješili viška ulja.
Krofne možete dekorisati šećerom u prahu i puniti po želji. Prijatno!