Gastro
9

Lonci i poklopci u prazničnom ozračju

Klix.ba
U prazničnim danima uz omiljene tv serije i posljednje nedjelje u ovoj godini 28. decembra od 12 sati imat ćemo priliku uživati uz kulinarski show "Lonci i poklopci" na OBN TV.

U prazničnom raspoloženju je i Vjeko Kramer koji je odlučio ove nedjelje spremati jela s kojima i vi možete uveseliti vaše najmilije. Ovosedmičnu emisiju Vjeko će započeti pripremom zapečene carbonare, zatim će spremati jetrenu paštetu sa suhim šljivama, salatu od riže i francusku salatu.

Ne propustite pogledati "Lonce i poklopce" i ove nedjelje od 12 sati samo na OBN TV.

ZAPEČENA CARBONARA

400 g tjestenine 100 g suhog mesa 4 jajeta 2 dl vrhnja za kuhanje 5-6 češnjeva bijelog luka hljebne mrvice

biber maslinovo ulje

Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente pa ju ocijedite. Za to vrijeme na malo ulja popržite sitno sjeckano suho meso i bijeli luk, zalijte vrhnjem za kuhanje i pola parmezana, prije nego počne vriti umiješajte umućena jaja. U tako pripremljen umak umiješajte kuhanu tjesteninu, i ostatak parmezana i promiješajte.

Dno tepsije premažite uljem i pospite hljebnim mrvicama i ribanim parmezanom pa po tome rasporedite smjesu od tjestenine. Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180 stepeni pola sata.

JETRENA PAŠTETA SA SUHIM ŠLJIVAMA

1⁄2 kg teleće jetre 1 crveni luk

3-4 češnja bijelog luka 15-ak suhih šljiva 100 g pistacija 1 dl crvenog vina sol i papar đumbir u prahu muškatni oraščić 3 kašičice maslaca malo ulja

Suhe šljive namočiti u crvenom vinu barem 2 sata. Četiri-pet šljiva odvojiti i krupnije nasjeckati, a ostale usitniti. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk i bijeli luk, kada omekša dodati jako usitnjene suhe šljive. Teleću jetru usitniti i dodati na poprženi luk i suhe šljive, pa pirjati 10-ak minuta i zaljevati ostatkom vina, začiniti solju, paprom, muškatnim oraščićem i đumbirom u prahu.

Kada jetrice potamne i prestanu krvariti, maknuti s vatre, ohladiti ih. Ohlađene jetrice izmiksati štapnim mikserom, umiješati krupnije nasjeckane suhe šljive, izdrobljene pistacije i maslac. Paštetu ohdladiti pa poslužiti uz šnite hljeba ili ohladiti u određenoj modli pa tako poslužiti.

SALATA OD RIŽE

400 g kuhane riže 4 kašike majoneze 1 dl jogurta 1⁄2 kg kuhane piletine 1 jabuka 1 zelena paprika 1 crvena paprika 2 kašike badema 2 kašike pistacija sol i biber

Rižu pomiješajte s majonezom i jogurtom. Dodajte piletinu, paprike i jabuku koje ste prethodno isjeckali na kockice te usitnjene bademe i cijele očišćene pistacije. Sve dobro pomiješajte i ostavite da odstoji u frižideru barem 2 sata prije posluživanja.

FRANCUSKA SALATA

150 g graška 150 g mrkve 100 g kiselih krastavaca 1 jabuka 1 kuhani krompir 2 kuhana jajeta 100 g majoneze sok 1 limuna sol i bijeli biber

Kuhanu mrkvu, krompir, kisele krastavce, jaja i jabuku očistiti i nasjeći na kockice iste veličine. Pomiješati s graškom i sve povezati majonezom. Začiniti limunovim sokom, solju i bijelim biberom. Ako želite možete umjesto pola majoneze koristiti kiselo vrhnje ili posnu majonezu ako je vrijeme posta.