Muškarci koji vole čili su uglavnom "puni" testosterona i želje za dominacijom
Ako je vjerovati novoj francuskoj studiji, muškarci koji vole začinjenu hranu vjerovatno imaju viši nivo testosterona u svom tijelu u odnosu na muškarce koji preferiraju blažu hranu.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Physiology & Behavior, a izvršeno je nad 114 muškaraca od 18 do 44 godine starosti. Testiran je njihov stav prema začinjenoj hrani, a tako što im je serviran pire krompir u kojega su mogli dodavati onoliko čilija i soli koliko god su željeli.
Istraživači sa Univerziteta u Grenoblu otkrili su da muškarci sa višim nivoom testosterona preferiraju više ljutih začina. S druge strane, količina soli koju su muškarci upotrebljavali nije imala nikakve veze sa njihovim nivoima hormona.
Muška želja za kapsaicinom, komponentom u čiliju, odavno se povezuje sa ponašanjem koje uključuje dominiranje, agresiju i rizik. Ipak, i pored svih naznaka, naučnicima nije jasna priroda veze između želje za ljutim i želje za dominacijom.
Testosteron je seksualni hormon koji postoji kod oba spola, ali u principu najveću ulogu igra kod muškaraca.