Neizostavni dio blagdanske trpeze su božićni kolačići, napravite sami ukusne slatkiše
U nedjelju, 25. decembra, obilježava se najradosniji kršćanski blagdan, katolički Božić. Ususret ovom blagdanu donosimo vam recept za božićne kolačiće koji su neizostavni dio blagdanskog menija.
Potrebni sastojci:
-
300 gr mekog brašna
-
dvije ravne kafene kašičice praška za pecivo
-
jedno jaje
-
150 gr margarina
-
100 gr šećer
-
jedan vanil šećer
Za tamniju varijantu kolača:
-
1/2 kafene kašičice cimet
-
dvije kafene kašičice kakao praha
-
četiri kafene kašičice šumskog meda
Način pripreme
Pomješajte sve sastojke miskerom, a zatim ih premijeste ručno. Onda dodajte margarin koji ste prethodno omekšali u mikrovalnoj. Dobijenu smjesu prekrite folijom i ostavite da odmori deset minuta.
Nakon što tijesto odmori razvucite ga oklagijom, a potom uz pomoć kalupa napravite željene oblike te ih poredajte u tepsiju na pek papir. Kada poredate kolačiće, tepsiju stavite u rernu da se peče deset minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kada su kolačići pečeni ostavite ih da se ohlade, nakon čega ih ukrasite po želji.
Ukoliko želite tamnije kolače kao dodajte sastojke za tamnije kolače. Obje varijante kolačića su podjednako ukusne i savršene za prekrivanje otopljenom čokoladom.