Nije samo za salate i umake: Jabučno sirće je namirnica koja ima brojne zdrastvene benefite
Međutim, važno je napomenuti da su istraživanja o zdravstvenim dobrobitima jabučnog sirćeta donekle ograničena. Većina studija usmjerena je na životinje, a ne na opsežna ispitivanja na ljudima. Iako su početni nalazi obećavajući, ključno je posavjetovati se s ljekarom prije upotrebe.
Snižavanje šećera u krvi
Jabučno sirće pokazalo je potencijal u smanjenju nivoa šećera u krvi. Konzumacija jabučnog sirćeta mogla bi biti korisna za odrasle osobe s dijabetesom i visokim lipidima u krvi.
Međutim, ključno je napomenuti da jabučno sirće nije lijek za dijabetes i ne bi trebao zamijeniti zdrav način života ili liječenje. Uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom prije nego što ga uključite u svoju rutinu, naročito ako uzimate lijekove za dijabetes.
Snižavanje triglicerida u krvi
Jabučno sirće može pridonijeti smanjenju nivoa triglicerida u serumu, koji su vrsta masti u krvi. Međutim, nema značajan utjecaj na bilo koju vrstu holesterola.
Pomaže pri mršavljenju
Neka ispitivanja sugerišu da dnevna konzumacija jabučnog sirćeta može dovesti do gubitka tjelesne težine, smanjenja tjelesne masnoće i nižeg nivoa triglicerida. Bitno je naglasiti da jabučno sirće nije zamjena za zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.
Može smanjiti refluks kiseline
Unatoč svojoj naizgled kontraintuitivnoj prirodi, neki stručnjaci tvrde da jabučno sirće može ublažiti simptome refluksa kiseline ili žgaravicu. No, budite oprezni kada pijete jabučno sirće jer ga je uglavnom potrebno razblažiti s vodom.
Može kontrolisati proširene vene
Vanjska primjena jabučnog sirćeta na proširene vene može poboljšati simptome poput oteklina, grčeva i boli. Iako nanošenje jabučnog sirćeta na noge možda nije štetno, budite oprezni jer može uzrokovati opekline i iritaciju kože.
Može povećati energiju
Dnevni unos 750 miligrama ili više dodataka sirćetne kiseline, koji se nalaze u nekim dodacima jabučnog sirćeta, mogao bi ponuditi razne zdravstvene prednosti, uključujući stabiliziran nivo glukoze u krvi. Ova stabilnost može pomoći u sprječavanju pada energije i padova.