Uvrstite ih u ishranu
2

Ove namirnice pomoći će vam da se riješite žgaravice

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Žgaravica je problem koji mnogima donosi nelagodu, a simptomi poput pečenja u prsima, vraćanja kiseline u usta, bolova i poteškoća pri gutanju mogu ozbiljno utjecati na kvalitetu života.
Iako je važno posvetiti se pravilnoj dijeti i zdravim životnim navikama, postoje prirodni načini koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma žgaravice. Neke namirnice i biljni pripravci dokazano smanjuju kiselost želuca i pomažu u prevenciji refluksa.

Đumbir je prirodni lijek poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Čaj od đumbira prije obroka može smiriti probavni sistem i pomoći u prevenciji žgaravice. Važno je piti ga u umjerenim količinama, jer previše đumbira može izazvati suprotan učinak.

Iako mnogi izbjegavaju kiselo zbog žgaravice, sirće od jabuke može pomoći u balansiranju kiselosti želuca. Preporučuje se konzumirati razblaženo sirće prije obroka, ali u malim količinama kako bi se izbjegla iritacija želuca.

Bademi su prirodni antacidi koji mogu neutralizirati želučanu kiselinu. Konzumiranje nekoliko badema nakon obroka može ublažiti simptome žgaravice i spriječiti njezin povratak.

Kada je u pitanju prehrana, preskakanje doručka može povećati proizvodnju želučane kiseline, što pogoršava simptome žgaravice. Umjesto toga, izaberite lagani doručak poput zobene kaše s bananom i bademima, koji su bogati vlaknima i pozitivno djeluju na probavni sistem.

Masna i pržena hrana također može pogoršati žgaravicu. Stoga je preporučljivo birati obroke koji su lagani, nutritivno bogati i lako probavljivi, kao što su povrtne juhe ili salate s piletinom.

Pored promjena u prehrambenim navikama, važno je i pridržavanje zdravih životnih rutina. Izbjegavajte konzumiranje hrane neposredno prije spavanja, jer to može opteretiti želudac.

Preporučuje se da posljednji obrok bude barem dva sata prije nego što legnete u krevet, a lagana večera poput pečene ribe s povrćem bit će idealna opcija za sprječavanje žgaravice.