
Đumbir je prirodni lijek poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Čaj od đumbira prije obroka može smiriti probavni sistem i pomoći u prevenciji žgaravice. Važno je piti ga u umjerenim količinama, jer previše đumbira može izazvati suprotan učinak.
Iako mnogi izbjegavaju kiselo zbog žgaravice, sirće od jabuke može pomoći u balansiranju kiselosti želuca. Preporučuje se konzumirati razblaženo sirće prije obroka, ali u malim količinama kako bi se izbjegla iritacija želuca.
Bademi su prirodni antacidi koji mogu neutralizirati želučanu kiselinu. Konzumiranje nekoliko badema nakon obroka može ublažiti simptome žgaravice i spriječiti njezin povratak.
Kada je u pitanju prehrana, preskakanje doručka može povećati proizvodnju želučane kiseline, što pogoršava simptome žgaravice. Umjesto toga, izaberite lagani doručak poput zobene kaše s bananom i bademima, koji su bogati vlaknima i pozitivno djeluju na probavni sistem.
Masna i pržena hrana također može pogoršati žgaravicu. Stoga je preporučljivo birati obroke koji su lagani, nutritivno bogati i lako probavljivi, kao što su povrtne juhe ili salate s piletinom.
Pored promjena u prehrambenim navikama, važno je i pridržavanje zdravih životnih rutina. Izbjegavajte konzumiranje hrane neposredno prije spavanja, jer to može opteretiti želudac.
Preporučuje se da posljednji obrok bude barem dva sata prije nego što legnete u krevet, a lagana večera poput pečene ribe s povrćem bit će idealna opcija za sprječavanje žgaravice.