Počinje sedmica turske kuhinje: Egejski okusi bit će predstavljeni širom svijeta
Sedmica turske kuhinje, koja se održava već treću godinu na godišnjoj bazi, obilježit će se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u inostranstvu i u Turskoj.
Kroz različite aktivnosti istaknut će se ukusni, zdravi, tradicionalni recepti održive turske kuhinje, bez stvaranja otpada. Ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu – dinamičan spoj historije, kulture i prirode ove zemlje.
Šta nam donose egejski okusi?
Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave boje, privlači pažnju svojim veličanstvenim krajolikom, duboko ukorijenjenom historijom i kulturom zdrave hrane. UNESCO je 2010. godine priznao mediteransku prehranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.
Egejska kuhinja odražava blagodati Egejskog mora, koje nam donosi maslinova ulja, raznoliko autohtono bilje i povrće, svježe morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina te filozofiju "od farme do stola".
Posljednjih godina, restorani otvoreni u ovoj regiji su dom inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda, dok proizvode koji se uzgajaju na obližnjim poljima donose direktno na stolove održivim metodama proizvodnje. Čak i Michelinov vodič prepoznao je nekoliko restorana u Bodrumu i Izmiru, kao mjesta sa raznovrsnom i visokokvalitetnom ponudom jela.
Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, također nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.
U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija "Sedmica turske kuhinje" u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije.