Popularne slatke i slane grickalice povećavaju rizik od moždanog udara i demencije
Istraživači iz Opće bolnice Massachusetts otkrili su da su ljudi koji jedu više prerađene hrane izloženi većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema u srednjoj i starijoj dobi.
Imali su devet posto veću vjerovatnoću da će doživjeti moždani udar i 16 posto vjerovatnije da će patiti od kognitivnog oštećenja, propadanja mozga koji može dovesti do demencije.
To doprinosi dokazima da su zašećerene grickalice i gotova jela povezani sa lošijim zdravljem, uz veze i sa dijabetesom tipa 2, rakom i srčanim oboljenjima.
Autor studije dr. W. Taylor Kimberly je rekao: "Zdrava ishrana je važna za održavanje zdravlja mozga kod starijih osoba. Otkrili smo da je povećana konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s većim rizikom od moždanog udara i kognitivnih oštećenja."
Studija je analizirala medicinske kartone i dnevnike ishrane 30.000 ljudi starijih od 45 godina. Utvrđeno je veće stope moždanog udara i kognitivnih oštećenja kod ljudi koji su u svojoj ishrani imali prerađenu hranu.
Kognitivno oštećenje je mjesto gdje pamćenje i vještine razmišljanja počinju blijediti više nego što se očekivalo s godinama i često dovodi do demencije.
Rizici ishrane uključuju gazirana pića, čips, čokoladice, kekse, sladoled i drugu upakovanu hranu gotovu za jelo.
Ultraobrađena hrana sadrži mnogo dodatog šećera, masti i soli, a malo proteina i vlakana.
Obično su to namirnice koje imaju više od pet navedenih sastojaka i ako ne prepoznate sastojak ili sastojke, vjerovatno je hrana prerađena.
Primjeri uključuju šunku, kobasice, hamburgere, sladoled, čips, hljeb masovne proizvodnje, žitarice za doručak, konzervirani pečeni pasulj, kekse, gazirana pića, jogurte s ukusom voća, instant supe i neka alkoholna pića kao što je rum.
Neobrađena ili minimalno obrađena hrana uključuje meso kao što su jednostavni komadi govedine, svinjetine i piletine, plus voće i povrće.