Smanjite konzumiranje
37

Popularne slatke i slane grickalice povećavaju rizik od moždanog udara i demencije

N. C.
(Foto Shutterstoc)
(Foto Shutterstoc)
Čips i keksi stare vaš mozak i povećavaju rizik od moždanog udara ili demencije, pokazalo je istraživanje.

Istraživači iz Opće bolnice Massachusetts otkrili su da su ljudi koji jedu više prerađene hrane izloženi većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema u srednjoj i starijoj dobi.

Imali su devet posto veću vjerovatnoću da će doživjeti moždani udar i 16 posto vjerovatnije da će patiti od kognitivnog oštećenja, propadanja mozga koji može dovesti do demencije.

To doprinosi dokazima da su zašećerene grickalice i gotova jela povezani sa lošijim zdravljem, uz veze i sa dijabetesom tipa 2, rakom i srčanim oboljenjima.

Autor studije dr. W. Taylor Kimberly je rekao: "Zdrava ishrana je važna za održavanje zdravlja mozga kod starijih osoba. Otkrili smo da je povećana konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s većim rizikom od moždanog udara i kognitivnih oštećenja."

Studija je analizirala medicinske kartone i dnevnike ishrane 30.000 ljudi starijih od 45 godina. Utvrđeno je veće stope moždanog udara i kognitivnih oštećenja kod ljudi koji su u svojoj ishrani imali prerađenu hranu.

Kognitivno oštećenje je mjesto gdje pamćenje i vještine razmišljanja počinju blijediti više nego što se očekivalo s godinama i često dovodi do demencije.

Rizici ishrane uključuju gazirana pića, čips, čokoladice, kekse, sladoled i drugu upakovanu hranu gotovu za jelo.

Ultraobrađena hrana sadrži mnogo dodatog šećera, masti i soli, a malo proteina i vlakana.

Obično su to namirnice koje imaju više od pet navedenih sastojaka i ako ne prepoznate sastojak ili sastojke, vjerovatno je hrana prerađena.

Primjeri uključuju šunku, kobasice, hamburgere, sladoled, čips, hljeb masovne proizvodnje, žitarice za doručak, konzervirani pečeni pasulj, kekse, gazirana pića, jogurte s ukusom voća, instant supe i neka alkoholna pića kao što je rum.

Neobrađena ili minimalno obrađena hrana uključuje meso kao što su jednostavni komadi govedine, svinjetine i piletine, plus voće i povrće.