Prije pravljenja palačinki potrebno je ispoštovati nekoliko savjeta kako bi vaša slastica bila idealna. Koristite samo teflonske tave jer ćete tako izbeći lijepljenje smjese za dno. Također, smjesu za palačinke moguće je napraviti i samo s vodom ili samo s mlijekom, ali najbolja varijanta je kombinacija. Ukoliko želite da izbjegnete žilavost palačinaka, u smjesu dodajte malo mineralne vode.
Potrebni sastojci:
200 g brašna
2 jajeta
2 dl mlijeka i
2 dl vode
kašičica soli i šećera
Prvo umutite jaja, a potom dodajte 2 dl mlijeka, postepeno dodajite brašno i mješajte da se ne zgurdva. U smjesu koju ste dobili potrebno je dodati i 2 dl vode.
Smjesu miješajte dok ne postane glatka, bez grudvica. Također, važno je da smjesa ne bude pregusta, ali ni pretečna.
Potom u tavu ulijte malo ulja i stavite na ringlu da se zagrije. Nakon što se ulje zagrijalo možete početi peći palačinke. Potrebno je da smjesu sipate u tavu tako da palačinak ima oblik kruga.
Temperatura na kojoj se palačinci peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli (minut), a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Čim se ispeče jedna strana palačinka, okrenite ga na drugu stranu i pecite isto koliko i prvi. Gotove palačinke premažite filom po želji.