Različite tradicije
11

Šest novogodišnjih jela koja se služe u svijetu

N. C.
Ilustracija
Ilustracija
Nova godina stiže širom svijeta, a svaka zemlja ima posebnu novogodišnju tradiciju u spremanju hrane. Iako su jela različita, svi imaju isti cilj uživati u hrani i piću.

Donosimo šest jela koja se pripremaju za doček Nove godine u svijetu:

Hoppin John na jugu SAD-a

Na američkom jugu tradicionalno jelo je Hoppin John koje se pravi od poljskog ili crnokog graška s svinjskim mesom i rižom, a često se servira s kuhanim zelenim povrćem i kukuruznim hljebom, piše CNN.

Vjeruje se da jelo donosi sreću u novoj godini, a vuče porijeklo iz afričke i zapadnoindijske tradicije. Vjeruje se da su ga robovi prenijeli u Sjevernu Ameriku.

Grožđe u ponoć u Španiji

Španjolci se tradicionalno okupljaju na trgu Puerte del Sol u Madridu, gdje čekaju da sat otkuca ponoć.

Oni na trgu i oni koji gledaju prenos kod kuće sudjeluju u neobičnoj novogodišnjoj tradiciji: U ponoćnom jedu grožđe.

Običaj je započeo na prelazu iz 20. u 21. stoljeće, a navodno su ga osmislili proizvođači grožđa u južnom dijelu zemlje. Od tada se tradicija proširila na mnoge države španskog govornog područja.

U Meksiku za Novu godinu služe se tamele

Kukuruzno tijesto punjeno mesom, sirom i drugim ukusnim dodacima i umotano u list kukuruza pravi se u posebnim prilikama u Meksiku.

U mnogim porodicama grupe žena okupljaju se kako bi napravile stotine malih paketića, a svaka osobom zadužena je za jedan aspekt procesa kuhanja.

Na Novu godinu često se služi uz tripice i domaću supu.

U meksičkim gradovima lako je pronaći restorane koji prodaju tamale za novogodišnju noć.

Kuglice s ribizlom i suhim grožđem

U Holandiji za novogodišnju trpezu služe se pržene uljne kuglice ili oliebollen.

Pripremaju se tako što se kuglica tijesta s ribizlom ili suhim grožđem zamrznu, a zatim posipaju šećerom u prahu.

Svinje za sreću u Austriji i Njemačkoj

Austrija i susjed Njemačka, doček Nove godine nazivaju dan uoči Svetog Silvestra.

U Austriji piju punč i crno vino s cimetom i začinima, jedu odojk za večeru i ukrašavaju stol malim svinjama od marcipana.

Svinje za sreću, također, su uobičajeni pokloni u Austriji i Njemačkoj.

Tjestenina u Japanu

U Japanu za novogodišnju noć pripremaju se rezanci od heljde, a jedu se u ponoć.

Ova tradicija datira iz 17. vijeka, a dugi rezanci simboliziraju dugovječnost i prosperitet.