Tajna je u mlijeku
195

Svi će tražiti krišku više: Napravite hljeb kao u pekari

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nema ništa ljepše od neodoljivog mirisa svježeg domaćeg hljeba. Zbog nedostatka vremena većina ljudi kupuje hljeb u pekarama ili prodavnicama, no budući da u dobu izolacije zbog koronavirusa nije preporučljivo izlaziti prečesto donosimo vam recept kako da u udobnosti vašeg doma napravite hljeb kao iz pekare, čuveni tepsijaš.

Osim toga ovaj hljeb savršen je način da obogatite bilo koju trpezu. Možete ga služiti za doručak uz sir, kajmak i omlet ili za ručak uz neko ukusno kuhano jelo.

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

500 grama brašna 8 grama soli kašika šećera 7 grama suhog kvasca 350 mililitara toplog mlijeka

Način pripreme:

Priprema je vrlo jednostavna. Dodajte sve sastojke i mijesite kratko dok se brašno i mlijeko ne sjedine. Tijesto poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi nekih deset minuta. Potom tijesto ponovo premijesite. Mijesite ga oko pet, šest minuta. Vratite ga u zdjelu i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Kada tijesto nadođe podijelite ga na dva dijela i oblikujte ga oklagijom u pravougaonik. Na jednoj polovini tijesta napravite razreze. Tijesto smotajte kao što motate rolat, s tim da da krenete od dijela tijesta koji nije prerezan.

Isto uradite i s drugim dijelom tijesta. Stavite u pleh za pečenje i ostavite da odstoji još nekih 45 minuta.

Potom hljeb ispečite. Kad je hljeb ispečen premažite ga uljem. Hljeb možete ukrasiti i susamom.