Poseban ukus
47
TasteAtlas o bosanskoj pogači ispod sača: Metoda spremanja je čini cijenjenom i jedinstvenom
N. O.
Foto: Instagram
TasteAtlas često piše o bosanskim tradicionalnim jelima, a ovaj put im je pažnju privukla pogača ispod sača.
Podijelivši snimak iz planinske kuće u Fojnici, pojasnili su kako se ovo tradicionalno jelo priprema te šta ga to čini posebnim.
"Pogača ispod sača je tradicionalni bosanski hljeb koji se peče ispod sača (metalnog ili glinenog poklopca u obliku zvona), često pripremljen na otvorenoj vatri ili žaru. Proces daje hljebu izražen, rustikalan okus s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti", navedeno je uz snimak.
Pojasnili su i kako obično služi uz gulaš, meso ili sir te da je sam hljeb jednostavan po sastojcima."Naječešće se pravi od brašna, vode, hljeba i soli, ali je metoda kuhanja čini jedinstvenom i cijenjenom u bosanskoj kuhinji", navode na kraju.
Ovaj tradicionalni način pečenja daje hrani poseban ukus. Neki to pojašnjavaju time da se jelo zapravo napola kuha, a napola peče - te stoga sve što se sprema na ovaj način dobija drugačiji okus.
Možda vas zanima
Vezani članci
Evo ko je još na listi
Sarajevo među 100 gastro destinacija svijeta: Najbolje rangirano u odnosu na gradove regije
Koja je vama najdraža?