Ogulite jedan kilogram slatkog krompira i isjecite ga na veće dijelove. Stavite krompir u srednju ili veliku šerpu te zalijte jednim litrom vode u kojoj se kuhalo povrće. Ostavite da zavrije, a potom smanjite toplotu i ostavite da se pirja 15 minuta.
U međuvremenu krupno narežite 250 grama kraljevske gljive vrganj te ih dinstajte nekoliko minuta u plitkoj tavi na otopljenih 50 grama putera. Pržite gljive dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih začinite sa jednom kašikom listića timijana te malo soli i crnog bibera, piše Guardian. Ukoliko nemate vrganj, možete upotrijebiti i šampinjone.
Zatim slatki krumpir prebacite u blender ili izmiješajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Pastu od krompira sipajte u zdjelice te ubacite pržene gljive. Ova količina supe dovoljna je za četiri tanjira.
Savjet britanskog kuhara Nigela Slatera jeste da koristite kvalitetnu vodu u kojoj se kuhalo povrće. Najbolje je upotrijebite onu u kojoj ste sami kuhali povrće prilikom pripreme drugih jela. Ukoliko vam se supa od slatkog krompira čini previše gustom, razrijedite je s malo više vode uz dodavanje još začina.