Bliži se Bajram, a mnogima domaćicama nedostaje vremena zbog pripreme blagdanske sofre, stoga predlažemo da za iftar pripremite jelo koje nije zahtjevno.
U nastavku donosimo recept i postupak pripreme šiš ćevapa.
Potrebni sastojci:
1 kg junetine
3 crvene paprike
2 glavice luka
2 mrkve
sol
vegeta
biber
2 male kasike crvene paprike
nekoliko kasika ulja
1 konzerva paradaiz pirea (konzerva 300 g)
1 solja vode
oko 15 stapica za ražnjiće
Postupak pripreme:
Izrezati meso na kocke veličine po želi, potom isjeći paprike. Luk isjeći na četvrt pa od svake četvrti odvojiti 2-3 sloja. Potom izrezati mrkvu na kolutove.
Mesu dodati sol, vegetu i biber i sve pomijesati. Na svaki stapić staviti komad mesa, paprike i luka dok se ne potroše svi sastojci.
Potom gotove ražnjiće propržiti na tavi oko 5 minuta sa svake strane na jakoj vatri.
Nakon što su ražnjići isprženi na isto ulje dodati ostatak luka, proprziti nekoliko minuta te dodati mrkvu izrezanu na kolutove i pržiti jos nekoliko minuta.
Paradaiz pire pomijesati sa jednom soljom vode, dodati malo soli i bibera i preliti preko šiševa. Potom dobro pokriti aluminijskom folijom i peci na 210 stepeni sat i petnaest minuta.