Brzi recept
11

Za današnji iftar pripremite šiš ćevap

N. C.
(Foto: Freepik)
(Foto: Freepik)
Poznato jelo u bosanskoj kuhinji je svakako i šiš ćevap, a domaćice ga spremaju i za iftare tokom ramazana. Šiš ćevapi se tradicionalno pripremaju od junetine i janjetine, ali danas su mnogo popularniji oni pripremljeni isključivo od junetine radi blažeg okusa.

Bliži se Bajram, a mnogima domaćicama nedostaje vremena zbog pripreme blagdanske sofre, stoga predlažemo da za iftar pripremite jelo koje nije zahtjevno.

U nastavku donosimo recept i postupak pripreme šiš ćevapa.

Potrebni sastojci:

1 kg junetine

3 crvene paprike

2 glavice luka

2 mrkve

sol

vegeta

biber

2 male kasike crvene paprike

nekoliko kasika ulja

1 konzerva paradaiz pirea (konzerva 300 g)

1 solja vode

oko 15 stapica za ražnjiće

Postupak pripreme:

Izrezati meso na kocke veličine po želi, potom isjeći paprike. Luk isjeći na četvrt pa od svake četvrti odvojiti 2-3 sloja. Potom izrezati mrkvu na kolutove.

Mesu dodati sol, vegetu i biber i sve pomijesati. Na svaki stapić staviti komad mesa, paprike i luka dok se ne potroše svi sastojci.

Potom gotove ražnjiće propržiti na tavi oko 5 minuta sa svake strane na jakoj vatri.

Nakon što su ražnjići isprženi na isto ulje dodati ostatak luka, proprziti nekoliko minuta te dodati mrkvu izrezanu na kolutove i pržiti jos nekoliko minuta.

Paradaiz pire pomijesati sa jednom soljom vode, dodati malo soli i bibera i preliti preko šiševa. Potom dobro pokriti aluminijskom folijom i peci na 210 stepeni sat i petnaest minuta.