Tursko pecivo
80

Za ručak pripremite bazlame, najukusnije balon lepine kojima niko neće odoljeti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Balon lepine ili bazlama turskog su porijekla, njihova prosječna debljina je dva cm i promjera su od deset do 25 cm. Ove lepine izrađuju se od pšeničnog brašna, vode, soli i kvasca.

Bazlame je najbolje konzumirati svježe, a ukoliko ih skladištite kako treba, možete ih jesti i nakon dva dana. Možete ih jesti uz variva, a odlična su kombinacija s grahom. Osim toga, ukusno su pecivo i za sendviče.

Sastojci koji su vam potrebni za pravljenje bazlama su:

20 gr kvasca 500 gr brašna 2 kašičice soli kašičica šećera 200 ml vode 200 ml jogurta

Način pripreme:

Kvasac potopite u vodu. U jedan tanjih izdvojite četiri kašike brašna. U preostalo brašno dodajte so i jednu kašičicu šećera, promiješajte i dodajte vodu, jogurt i kvasac. Zamijesite tijesto.

Kada ste formirali tijesto, postepeno mu dodajite i preostale četiri kašike brašna. Ostavite tijesto jedan sat da nadođe.

Pobrašnite ravnu površinu, izvadite tijesto, formirajte ga u valjak i isijecite na četiri jednaka dijela. Formirajte loptice. Ostavite loptice pokrivene deset minuta. Razvucite bazlame i ostavite ih još deset minuta da odstoje. Razvaljajte ih još jednom.

U dobro zagrijanu tavu, bez ulja, stavite tijesto da se peče 30 sekundi. Čim se počnu stvarati mjehurići, okrenite je. Nakon 30 sekundi opet je okrenite. Pustite da se od lepine formira balon, a potom je okrenite da se i druga strana ispeče. Kad su lepine pečene, premažite ih puterom.