Popularni Street Food
116

"Zagoreni sladoled", riblji sendviči, sok od kiselih krastavaca: Šta sve možete probati na ulicama Turske

I. B.
Street Food na turskim ulicama je sasvim drugačije iskustvo
Street Food na turskim ulicama je sasvim drugačije iskustvo
Smještena na raskršću Evrope i Azije, Turska nudi brojne prednosti za gurmane, turiste pa tako i digitalne nomade koji dolaze u ovu zemlju. Klima, kultura, historija, uzbudljivi gradovi i lako dostupne lokacije, samo su neke od prednosti.

Sa novom platformom za digitalne nomadske vize, rad iz Turske je znatno olakšan za građane mnogih zemalja. Dobra internet infrastruktura, visokonapredni sistemi digitalnog bankarstva i plaćanja, pored turista, privlače sve više poslovnih ljudi.

Istanbul, Izmir, Antalya i Muğla su među najboljim destinacijama za digitalne nomade sa odličnom atmosferom, historijskim znamenitostima i lokacijom uz more. Naravno, treba napomenuti da svi ovi gradovi imaju odličnu i "šarenu" kulturu ulične hrane koja će zadovoljiti i najveće gurmane koji žure na sljedeći videopoziv.

Street Food u Süleyman Seba ulici u Istanbulu (Nišantaši)
Street Food u Süleyman Seba ulici u Istanbulu (Nišantaši)

Bez obzira pripadate li kategoriji nomada ili dolazite kao turista, pročitajte prijedloge šta probati u popularnim gradovima Turske, a zadovoljstvo će sigurno prevladati bilo da ste tu poslovno ili rekreativno.

Neodoljivi ulični okusi Istanbula

Pored odličnih uslova za rad, grad se može pohvaliti izuzetnom kulinarskom scenom, od restorana s Michelin zvjezdicama do lokalne ulične hrane. Na vrhu liste je svakako hrskavi simit, prstenasti hljeb prekriven susamom. Iako je ovaj istanbulski klasik dostupan na uličnim kolicima na svakom ćošku, tradicija je kupovati ga u snack barovima na trajektima i bacati galebovima.

Još jedan kultni ulični ukus su sendviči sa ribom, najbolje ih je probati na Karaköyu i Eminönüu uz čašu soka od kiselih krastavaca.

Riblji sendvič
Riblji sendvič

Nemojte preskočiti kumpir, pečeni krompir punjen cheddar sirom, puterom i raznim dodacima. Adresa na kojoj možete jesti ovu poslasticu je Ortaköy. Kokoreç je još jedan kulinarski užitak i jedno od tipičih turskih jela. Ovaj sendvič sa dobro očišćenim, grilovanim ovčjim crijevima pomiješanim sa začinima je najčešća užina u kasnim noćnim satima.

Kumpir
Kumpir

Izmir: Egejski kulinarski raj

Izmir spaja urbani gradski život i modernu infrastrukturu sa šarmom odmarališta. Kao najnovija lokacija u Michelin vodiču, slavna po svojoj egejskoj kuhinji i šarmantnoj četvrti Urla, može se pohvaliti i živopisnom scenom ulične hrane. Boyoz, lokalno hrskavo pecivo, najbolji je način da započnete dan.

U podne možete probati kumru, lokalni sendvič koji se obično pravi na lepini od susama sa paradajzom, paprikom i İzmir tulum sirom. Ljute varijacije se prave i sa pečenom kobasicom, salamom, paradajzom, kečapom i majonezom. U cijelom Izmiru, bilo na plaži ili na kordonu, vidjet ćete i poslužavnik sa dagnjama punjenim aromatičnim pilavom.

Kada padne noć, söğüş - lavaš punjen sitno nasjeckanim iznutricama, čili paprikom, peršunom, paradajzom i lukom - ili kokoreç na izmirski način, sa većim komadima crijeva bez paradajza ili začina, čine idealne ulične poslastice za kraj dana.

Gastro putovanje u Muğli

Na jugu, Muğla je najnaseljenija strancima sa svojim savršenim gradovima, uključujući Dalaman, Bodrum i Marmaris. Kao vrhunski predstavnik egejske kuhinje, posebno Bodrum sa Michelin zvjezdicama, Muğla je kultna destinacija za kulinarska putovanja.

Svježi morski plodovi idu odlično uz bijela vina od lokalnog grožđa koje možete pronaći samo ovdje. Jela od maslinovog ulja poput punjenih cvjetova tikvice i tradicionalnih turskih meza, uključujući samfir, na stolove donose bogato kulinarsko nasljeđe regije.

Samfir, tradicionalna turska meza
Samfir, tradicionalna turska meza

U gastro-gradu Bodrumu možete posjetiti i poznate lokalne bazare na kojima žene na tezgama prodaju mnoge stvari, od odjeće do ručno pripremljenih regionalnih delicija. Obavezno probajte otlu börek, pecivo punjeno divljim zelenišom koje će oduševiti vaše nepce. Kafići i restorani u Bodrumu također služe veliki izbor kozmopolitske internacionalne kuhinje, uključujući azijske, italijanske, kineske, meksičke, indijske i tajlandske specijalitete.

Kulinarsko srce turske rivijere - Antalija

Antalija, srce turske rivijere, sa dugim plažama, drevnim gradovima i raznolikom ponudom smještaja privlači strance iz cijelog svijeta. Grad je ujedno i jedinstveno središte turskih mediteranskih delicija.

Otlu Gozleme
Otlu Gozleme

Gözleme, somun sa raznim opcijama punjenja, od bijelog sira do krompira, prvo je jelo koje morate probati. Čaša ledeno hladnog Finike soka od narandže odlično ide uz gözleme i osvježit će vas u vrućim ljetnim danima.

Turski sladoled je još jedna opcija da se rashladite i zadovoljite svoje nepce. Probajte i njegovu verziju u Antaliji – zagoreni sladoled (tzv. Yanık dondurma). Ovaj originalni okus napravljen od kozjeg mlijeka nudi potpuno drugačiji gastronomski doživljaj.