Zašto biste sjemenke ćurekota trebali uvrstiti u svakodnevnu ishranu

Ćurekot pomaže kod upale
Konzumacija sjemenki ćurekota može pomoći u borbi protiv upale, prirodnog odgovora tijela na povredu ili infekciju. Sadrži protuupalne spojeve i hranjive tvari koje mogu pomoći u smanjenju oteklina i nelagode. Istraživanja su pokazala da konzumacija sjemenki ćurekota može poboljšati upalna stanja poput artritisa i astme.
Podržava vaš imunološki sistem
Sjemenke ćurekota također mogu podržati vaš imunološki sistem. Sićušne crne sjemenke sadrže hranjive tvari koje jačaju imunitet poput kalija, željeza, cinka, magnezija i kalcija. Također, sadrže antioksidativne spojeve koji štite zdravlje.

Vitamini i minerali u sjemenkama mogu ojačati vašu imunološku funkciju i pomoći vašem tijelu u borbi protiv bolesti. Njihovi antioksidansi također mogu zaštititi stanice od oštećenja oksidacijom ili upalom, pomažući u sprječavanju bolesti.
Može poboljšati holesterol
Holesterol je neophodan za cjelokupno zdravlje, ali visok nivo holesterol u vašem organizmu značajan je faktor rizika za srčane bolesti.
Istraživanja su pokazala da konzumacija sjemenki ćurekota može poboljšati nivo holesterola. Sjemenke sadrže moćne spojeve koji mogu smanjiti lipoprotein niske gustoće (LDL ili "loš") holesterol i povećati lipoprotein visoke gustoće (HDL ili dobar") holesterol.
Pomaže kod kontrole šećera u krvi
Visok nivo šećera u krvi može pridonijeti mnogim hroničnim zdravstvenim problemima. Međutim, konzumacija ove namirnice može pomoći u kontroli šećera u krvi i pomoći ko liječenja dijabetesa. Konzumacija ćurekota poboljšava nivo glukoze natašte i otpornost na inzulin.
Može smanjiti hipertenziju
Sjemenke ćurekota mogu sniziti nivo krvnog pritiska. Ovo može biti posebno korisno za ljude koji imaju hipertenziju (visoki krvni pritisak), koja može dovesti do zdravstvenih problema poput bolesti srca i moždanog udara.
Neka istraživanja sugerišu da ćurekot imaju diuretička svojstva (povećavaju mokraću) koja mogu pomoći u smanjenju količine vode u tijelu, lagano smanjujući volumen krvi i krvni pritisak. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se razumjela njihova uloga u kontroli hipertenzije.