Ima svoju "dušu"
160

"Grad s mirisom behara i egipatske vanilije": Evo kako građani opisuju autentičnost Sarajeva

Svako ima svoju definiciju autentičnosti Sarajeva
Svako ima svoju definiciju autentičnosti Sarajeva
Autentičnost - riječ koja se često koristi, ali rijetko shvata u potpunosti. Nije u pitanju savršenstvo, već iskrenost. Niti slijepo praćenje trendova, već vlastiti trag koji ostavljamo. Autentičnost je ono što nas čini stvarnima u svijetu prolaznosti i baš svi je, pa makar duboko u sebi, posjedujemo.
U doba kada se sve oko nas odvija po već nametnutim kalupima, trendovima i normama, autentičnost je sve češće postala skrivena, zbog čega se čini da je rijetka i dragocjena pojava.

Biti autentičan, kažu, znači prihvatiti sebe. Reći naglas svoje misli, osjećaje i vrijednosti te živjeti u skladu s njima bez obzira na ono što se od nas očekuje. U tome se nalazi i suština jedinstvenosti svakog čovjeka. A, ima li boljeg primjera autentičnosti od našeg grada?

U okviru Cocktine kampanje "Od čega si ti" sprovedeno je mini istraživanje o autentičnosti, a između ostaloga pažnju su posvetili i Sarajevu, gradu koji definitivno odiše ovom osobinom i koja ga čini drugačijim i neponovljivim u očima mnogih.

Kombinacija bogate historije, kulturne raznolikosti i topline ljudi, čini Sarajevo simbolom autentičnosti, a građani, kao i pojedine poznate Sarajlije, zanimljivo su definisali šta je to što toliko vole kod glavnog grada BiH.

"Sarajevo je grad koji nema puno te 'zvanične' kulture. Ne možemo reći da smo grad sa baš prepuno pozorišta, galerija. Ali, svaki čovjek ovdje nekako preuzme na sebe tu ulogu nekog svjetla, koje ljepota i umjetnost jesu. Tako da, u Sarajevu, već od taksiste koji te vozi kući sa autobuske stanice, dobiješ prve anegdote i prvu novelu", rekao je Sejo Sexon za Cocktu.

"Samo kahva, šećer i eventualno jedan lokum na vrhu, da stoji k’o Sebilj", odgovorio je jedan mladić na pitanje "šta čini Sarajevo".

Drugi su rekli da je to ljubav, i ljubav prema Sarajevu. Harizma ljudi, energija i to što ovdje "svi zajedno živimo".

"Miris, neukrotivost i bogata historija. Sarajevo je sačinjeno od mirisa egipatske vanilije i behara", opisala je to umjetnica Vildana Brkić.

Razmišljajući o tome šta ga najbolje opisuje, moglo se primijetiti da je Sarajevo mnogima pružilo inspiraciju. Od osobe do osobe, odgovori su bili različiti i posebni - baš poput nas samih. Upravo to bio je i cilj Cocktine kampanje.

Zbog svog jedinstvenog okusa i recepture, koja je dio dugogodišnje tradicije, ovo piće smatra se drugačijim u odnosu na ostala na tržištu. Sastojak koji mu daje konačni karakter je divlji šipak, dok se u njemu isprepliće još 11 različitih ljekovitih trava, limun i narandža, čineći spoj koji daje blago gorak, ali istovremeno neodoljiv i svjež okus napitka.

Svjesni da je svako od nas poseban na svoj način, Cockta je nedavno lansirala i svoje limitirano izdanje, koja na sebi opisuje i promoviše različite karaktere svih njenih ljubitelja.

U želji da potakne ljude da prepoznaju i cijene svoje, ali i tuđe autentične osobine, svaka bočica na sebi nosi etiketu "Stvoren/a si od..." sa jednim od atributa poput "Sloboda", "Drama", "Moć", "Inspiracija", "Strast", "Harizma", "Hrabrost", "Samopouzdanje", "Glamur, "Stav", "Intuicija", "Znatiželja, "Poštovanje", "Ljubav", "Vatra" i brojnih drugih.

(eng. Freedom, Drama, Power, Inspiration, Passion, Charisma, Courage, Confidence, Glamour, Attitude, Guts, Curiosity, Respect, Love, Fire itd.)

Vaše je samo da izaberete bočicu koja najbolje opisuje vas. Ili, da jednu poklonite dragoj osobi i tako joj malim znakom pažnje pokažete da cijenite njenu autentičnost.

Razmislite o ljudima koje poznajete - svi od njih su različiti, ali ono što ih sve spaja je autentičnost, svakoga na svoj način. Baš poput Sarajeva - svi krijemo nešto po čemu nas drugi raspoznaju. A, nije li upravo to ono što najviše volimo kod drugih?

Cocktina kampanja "Od čega si ti" nije samo marketinški potez - ona je ohrabrenje za autentičnost u svim njenim oblicima. Prvo su to pokazali na ulicama našeg grada, izmamivši od Sarajlija da se podsjete po čemu je to njihov grad poseban. Sada, nastavljaju to kroz svoje proizvode.

Iako je autentičnost rijetka i dragocjena, rekli smo već - i skrivena, Cockta nas ohrabruje da je upravo ona to što nas čini posebnima. Zato, uzmite trenutak da prepoznate i proslavite svoju ili tuđu autentičnost uz Cocktu - napitak koji već desetljećima slavi jedinstvenost.