Izaberite nešto drugo
1

Dizajneri interijera tvrde da ovi stilovi uređenja neće biti u trendu 2025. godine

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko razmišljate o uređenju svog doma i želite biti u trendu, ne bi bilo loše da pažljivo izaberete. Naime, dizajneri interijera tvrde da neki od trenutnih trendova u uređenju doma neće biti moderni naredne godine.
Kako piše Livingetc, stručnjaci za uređenje doma otkrili su koji pet stilova uređenja polako odlazi u zaborav, a koji će biti poželjni u narednoj godini.

Minimalistički stil

Minimalistički stil uređenja godinama je bio popularan. No, došlo je vrijeme da se bijeli zidovi i svijetli tonovi zamijene s više teksture, više boja i više stvari. Maksimalizam je i dalje u trendu i potiče mješavinu dizajnerskih elemenata koji će vaš dom učiniti izrazom onoga što uistinu jeste.

"Mislim da nas trend držanja kuća previše minimalističkim samo s bojama bijele i bež u kombinaciji s orahom konačno napušta te ćemo težiti šarenijim i maksimalističkim domovima", kaže stručnjakinja za dizajn interijera Josephine Du Rietz.

Arhitektica i dizajnerica interijera Martha Franco dijeli ovo mišljenje, dodajući da minimalistički dizajn interijera ponekad može djelovati hladno i neprikladan za porodični život.

"Dodavanje osobnosti i udobnosti uvijek je ključni element doma. Maksimalizam naglašava doživljaj prostora kroz odabranu mješavinu boja, uzoraka i tekstura koje odražavaju individualni stil", navodi Franco.

Oštri uglovi i grube linije

Pravokutni oblici, oštri uglovi i grube linije neće biti u trendu naredne godine. Umjesto toga, fokusirajte se na stvaranje toplih i ugodnih domova. Dizajner interijera Matthew Williamson dodaje da ćemo "prigrliti nježne obline i meke oblike koji izazivaju osjećaj vedrine".

Da biste to učinili, on preporučuje odabir zakrivljenih površina s organskim, prirodnijim izgledom u vašem domu. Razmišljajte o detaljima "kao u toplicama" i namještaju sa zaobljenim uglovima

Tvornički izrađeni materijali

Uz sav napredak u tehnologiji i inovacijama u dizajnu prostora, postoji želja za ravnotežom koja nas vuče nazad prema stvarima u njihovom prirodnom obliku. Želimo se osjećati povezanijima s prirodom, u svoj njenoj organskoj, nepravilnoj i nesavršenoj slavi te unijeti je u svoje domove kroz dizajn koji je više usmjeren na čovjeka.

Dizajnerica interijera Sarah Latham iz Latham Interiors kaže da još jedan trend koji treba ostaviti za sobom su prefabricirani materijali.

"Mnogo puta priroda stvori nešto bolje unatoč nesavršenostima ili promjenama tokom vremena. Primjerice, pronađite kuhinjsku ploču od prirodnog kamena ili upotrijebite vodoinstalatersku opremu od sirovog mesinga", navodi.

Otvoreni tlocrti

Postoje mnoge prednosti otvorenog tlocrta, ali to može biti zahtjevno za uređenje. Ponekad je kompleksno izabrati odgovarajući namještaj za određivanje zona u otvorenim prostorijama. Važno je istaknuti i da ovakvi prostori nisu za porodice koje imaju puno članova.

"Otvoreni prostori nisu za svakoga, posebno za porodični život jer ugrožavaju privatnost i akustiku. Dom bi trebao pružati prostore za okupljanje i druženje, ali trebate i mnogo područja s privatnošću", objasnila je dizajnerica Martha Franco.

Naglašeni zidovi

Prema mišljenju dizajnerice interijera Thei Bloch-Neal, naglašeni zidovi su izašli iz mode. To je trend koji je recikliran i reinterpretiran više puta nego što možemo izbrojati. Ne morate povlačiti pogled s jednog fokusiranog područja sobe.

Ako tražite načine da svoju sobu učinite istaknutom, dizajnerica preporučuje "oblijepiti cijelu sobu tapetama ili zalijepiti tapete na samo polovicu zida.