Efikasno rješenje
11

Držite ih u blizini prozora: Ove biljke će otjerati pauke i druge insekte iz vašeg doma

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnogi ljudi ne vole kada su svom domu pronađu pauke i druge insekte. Nekada ih se vrlo teško riješiti, ali zapravo postoje neke jednostavne opcije. Naime, određene biljke mogu "otjerati" nepoželjne insekte.
Stručnjaci iz GardenBuildingsDirecta naveli su da postoji niz korisnih savjeta kako se riješiti pauka iz vašeg doma. Oni ističu da tri biljke mogu otjerati insekte zahvaljujući svom oštrom mirisu.

To su paprena metvica, obična metvica/menta i lavanda. Pauci osjete mirise pomoću svojih nogu, tako da im je oštar miris ovih biljaka potencijalno odbojan i jak. Najbolje bi bilo da ih posadite ili držite u saksijama u blizini prozora.

Kao zamjenu možete koristiti i ulja od navedenih biljaka. Pored toga, onima koji imaju dvorište, preporučuje se i sadnja eukaliptusa, koji također ima jak miris.

S druge strane, upozoravaju na jedno popularno sredstvo koje se smatra dobrim za odbijanje insekata, a riječ je o limunovom ulju. Ističu kako ono uopće nije djelovalo.

"Paukove također privlači svjetlost. Prigušite svjetla ako možete ili umjesto toga upotrijebite svjetiljku da spriječite jezive gmizavce da se ušuljaju", navode.

Neki od savjeta, koji vam također mogu biti korisni su zatvaranje prozora noću ili brisanje prašine na mjestima koja su idealna za stvaranje paukove mreže.