Stručnjaci kažu kako se ovo dešava zbog raznih pogrešaka do kojih dolazi kod pranja ili spremanja peškira. Postoji nekoliko načina da se izbjegne ovaj problem.
Najvažnije je da peškire perete na visokim temperaturama kako bi se ubile sve bakterije, ali i kako ne oni bi imali neugodan miris. Preporučuje se pranje peškira na temperaturi od 60 stepeni, a ako i nakon toga ne budu mirisali, operite ih povremeno na 90 stepeni.
Ukoliko ni ova metoda ne pomaže, postoji trik koji uključuje dva dobro poznata sastojka.
Alkoholno sirće i sodu bikarbonu. Soda će neutralizirati sve neugodne mirise, a sirće će otopiti svu prljavštinu i bakterije. Može se upotrijebiti svaki sastojak posebno, a mogu se i kombiniovati u pranju.
Dovoljno je pola šoljice sirćeta nasuti direktno u bubanj mašine za veš u ciklusu ispiranja. Sirće će omekšati tkaninu, ukloniti mrlje, bakterije i plijesan. S druge strane, soda bikarbona dodaje se u istom omjeru i to u ciklusu pranja, a ona će uz neugodne mirise ukloniti i mrlje od hrane, ulja, uspostaviti dobar pH vode, ali i očistiti mašinu.