Možete je spasiti
13

Imate biljku spatifilum u svom domu i primijetili ste da su joj listovi požutjeli? Evo šta učiniti

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnogi od nas u svojim domovima imaju spatifilum - lijepu biljku bijelih cvjetova, a ukoliko ste primijetili da su joj listovi požutjeli - može se spasiti na jednostavan način.

Spatifilum, biljka koja nosi naziv i ženska sreća, je karakteristična po svojim bijelim cvjetovima, zbog kojih se često naziva i jedarce (eng. white sails), dok ćete je na engleskom najčešće pronaći po imenu Peace Lily.

Jedna je od najčešćih sobnih biljaka, a upravo zahvaljujući svojim zadivljujućim bijelim cvjetovima i sposobnosti da uspijevaju u uvjetima slabog osvjetljenja.

Iako se smatra odličnim izborom za početnike, ova biljka i dalje može biti zahtjevna kada je riječ o određenim uslovima, kao što su zalijevanje i razina vlažnosti.

Ustvari, njihovo lišće može brzo požutjeti i opasti ako stvari nisu kako treba. Naime, ako su predugo u istoj saksiji, ona bi im mogla postati premala te ih je potrebno premjestiti u veću.

Također, ako primijetite da su listovi požutjeli, to bi mogao biti znak da im je potrebno gnojivo.

Potrebno im je dodavati gnojivo otprilike jednom mjesečno tokom sezone rasta - od marta do oktobra. Za to je najbolje koristiti univerzalno tekuće gnojivo koje treba razrijediti u vodi prema uputama na boci.

Uz to dobro je znati da su svi dijelovi ove biljke otrovni te je važno da se nalazi izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.