Nekoliko rješenja
22

Isprobali ste brojne načine čišćenja i vaša mašina za veš i dalje smrdi? Pokušajte s ovim opcijama

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kada vam veš izađe smrdljiviji nego što je bio prije pranja, to je znak da je vašoj mašini za pranje veša potrebno dubinsko čišćenje.

Između vlage, nakupljanja deterdženta i sve prljavštine i mrlja s vaše odjeće, mašine za pranje rublja se mogu i same prilično zaprljati i početi čudno mirisati.

Važno je da redovno čistite unutrašnjost mašine, posude za deterdžent i filtere. Ako i dalje smrdi, gel za uklanjanje plijesni mogao bi biti vaš spas.

Plijesan može uzrokovati ozbiljan smrad u vašoj mašini za pranje veša - ovo se posebno odnosi na mašine sa prednjim punjenjem, koje sadrže gumenu zaštitu na vratima kako bi se sprečilo curenje vode iz bubnja. Ta gumena zaštita ima mnogo uglova i pukotina u kojima se vlaga može akumulirati, što dovodi do rasta plijesni i plijesni.

Ovaj problem možete spriječiti tako što ćete odmah ukloniti veš i ostaviti otvorena vrata mašine za pranje veša s prednjim punjenjem. Mnogi ljudi zaboravljaju ove korake i ne čiste mašinu za pranje veša sve dok smrdljivu plijesan nije nemoguće zanemariti. Međutim, to ne znači da je prekasno za popravku. Gel za uklanjanje plijesni može biti efikasan kada ništa drugo ne radi.

Kada prvi put uočite plijesan, možete posegnuti i za izbjeljivačem, koji može biti djelotvoran u određenoj mjeri. Bijelo sirće je bolja opcija i djelotvorno je protiv plijesni.

Ponekad nijedan proizvod za domaćinstvo ne može biti dobar za mašinu za pranje veša sa tvrdoglavom plijesni i mrljama. U ovom slučaju, specijalizirano sredstvo za uklanjanje plijesni s fungicidom je vaš najbolji izbor.