Vrijedi probati
18

Jedan kuhinjski sastojak može spasiti vašu orhideju

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Osjetljive orhideje su često podložne razvoju gljivičnih bolesti u nepovoljnim uslovima. Tome prije svega doprinosi pretjerana hladnoća ili vlaga. Ovaj sastojak, koji sigurno imate u svojoj kuhinji, može spasiti vašu biljku.

Ako primijetite da su listovi orhideje omekšali, nisu više čvrsti i dobiju žućkaste mrlje, to je jedan od prvih znakova gljivica i plijesni.

Kako bi spriječili truljenje orhideje, ove gljivične bolesti se moraju liječiti. To možete učiniti uz pomoć cimeta. Ovaj začin je poznat kao prirodni fungicid.

Uzmite oštar nož i njime odrežite oboljeli dio lista, kao i malo zdravog dijela, kako biste bili sigurni da ste potpuno uklonili sve što je oboljelo. Operite oštricu nakon svakog reza i tek onda odrežite ostatak listova.

Obilno pospite cimetom gdje ste napravili rez. Izrezane dijelove bacite i uništite kako biste spriječili širenje. Ne zaboravite odvojiti bolesne orhideje od zdravih.

Iako je cimet sredstvo protiv gljivica pogodno za upotrebu na nadzemnim dijelovima biljke, kao što su stabljika, cvjetovi i listovi, ne preporučuje se upotreba ako je orhideja razvila trulež korijena.

Korijeni zahvaćeni truležom su vrlo krhki i cimet će uzrokovati da korijenje umre od dehidracije. Iako se ne može poreći da cimet ima anti-gljivična i antibakterijska svojstva, on je također vrlo agresivan i samo bi ubrzao uništavanje ionako osjetljivog korijena orhideje.

Vezani članci