Vodite računa
1

Kako očuvati dasku za rezanje: Trikovi za dugotrajnost vašeg kuhinjskog pribora

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Održavanje drvene daske za rezanje, kao i ostalih drvenih predmeta može se činiti izazovnim, ali uz pravi pristup i nekoliko prirodnih sastojaka, možete osigurati da ona ostane u odličnom stanju.
Drvo je materijal koji lako upija tekućine, što često dovodi do nastanka mrlja i bakterija. Za čišćenje, limun i so predstavljaju savršen spoj koji će vam pomoći da očistite dasku i očuvate njen sjaj.

Međutim, u posljednje vrijeme na društvenim mrežama mogu se pronaći savjeti za održavanje ovih drvenih predmeta, koji objašnjavaju kako ih treba premazati jestivim uljem kako bih ih zaštitili. Zapravo, to nikako ne biste trebali raditi jer na ovaj način može doći do stvaranja neugodnih mirisa.

Da biste očistili dasku za rezanje jednostavno pospite so po površini daske. Zatim, prepolovite limun i njime utrljajte so, pritom osiguravajući da sok prodre u drvo. Ova kombinacija ne samo da uklanja mrlje, već i djeluje kao prirodni dezinficijens.

Nakon svakog korištenja, važno je dasku temeljito oprati. Koristite toplu vodu i blago sredstvo za pranje suđa bez mirisa, uz pomoć četke za ribanje. Izbjegavajte mašinu za pranje suđa, jer visoke temperature i vlažnost mogu uzrokovati oštećenje drveta, uključujući pucanje i savijanje.

Osim toga, nakon pranja, odmah osušite dasku. Sušenje na zraku je znatno sporije i voda se zadržava, što rezultira njegovim širenjem i potencijalnim oštećenjem.

Redovnim održavanjem, uz upotrebu ovih prirodnih sastojaka i pravilan način sušenja, vaša daska za rezanje može dugo trajati.