Napravite rastvor
25

Kako se riješiti dosadne pojave plijesni na silikonu oko kade

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Plijesan može biti stalna smetnja u kupaonici jer može ući u vaše pločice, zavjese za tuš, pa čak i silikon oko vaše kade. Međutim, možete je se riješiti uz pomoć bijelog sirćeta.

Iako je silikon vodootporan, na njemu se lako može stvoriti plijesan koju je nevjerovatno teško očistiti. Fleksibilnost silikona znači da se plijesan neće skinuti bez obzira koliko je ribate jer se lako može sakriti u malim pukotinama.

Međutim, umjesto da koristite jake hemikalije u kupaonici, postoji mnogo bolji način da "ubijete" plijesan i spriječite je da se vrati - a to je korištenje bijelog sirćeta.

Bijelo sirće sadrži kiselinu koja može lako prodrijeti u plijesan i brzo ubiti spore. Ona također ima prirodna antimikrobna svojstva, koja će stvoriti negostoljubivo okruženje za bakterije, gljivice i plijesan kako bi spriječile njihov ponovni rast u budućnosti.

Sve što treba da uradite je da pomiješate jednak dio bijelog sirćeta s jednakim dijelom tople vode u praznu bocu sa raspršivačem i prskate na pljesnivi silikon dok se potpuno ne natopi.

Ostavite otopinu bijelog sirćeta da odstoji najmanje jedan sat, ali, za veću infestaciju plijesni, ostavite i duže.

Kada istekne vrijeme, obrišite silikonsku površinu. Isperite područje toplom vodom kako biste se riješili ostataka sirćeta, a zatim upotrijebite čisti peškir da potpuno osušite površinu.

Površinu temeljito osušite peškirom kako biste spriječili ponovni rast plijesni. Držite bocu sirćeta pri ruci u kupatilu i svakih nekoliko dana prskajte na površine sklone buđi.