Praktični savjeti
3

Kako spriječiti ljepljivost prozirne folije? Evo gdje biste je zapravo trebali čuvati

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prozirna folija nezamjenjiv je alat u gotovo svakoj kuhinji. Koristimo je za pakiranje i zamotavanje hrane kako bi je sačuvali od kvarenja i produžili joj svježinu.
Iako je vrlo korisna, folija može biti nezgodna za upotrebu zbog svoje ljepljivosti, što otežava njeno rukovanje. Obično je držimo u ladici u kuhinji, no postoji mnogo praktičniji način za njeno čuvanje.

Naime, trik koji vam donosimo je da foliju stavite u frižider. Hladnoća će smanjiti elektricitet folije, čineći je manje ljepljivom i olakšavajući njeno korištenje.

Kada foliju izvadite iz frižidera, moći ćete je lako koristiti za zamotavanje namirnica. Nakon nekoliko trenutaka, ponovo će postati dovoljno ljepljiva da se čvrsto prianja i ne odmotava se.

Ako ste u žurbi, dovoljno je da foliju držite u zamrzivaču samo 15 minuta prije nego što je upotrijebite, što će značajno smanjiti njenu ljepljivost i olakšati rukovanje.

Osim što će vam olakšati rukovanje, ovaj trik također može pomoći u sprečavanju rasipanja ili oštećenja folije, jer neće biti sklona da se previše "slijepi" za prste ili druge predmete. Ova metoda je posebno korisna ako često koristite foliju za pakiranje hrane koja mora ostati hermetički zatvorena, poput sendviča, mesa ili povrća.