Česta pojava
38

Kako spriječiti pojavu plijesni u svom domu tokom zime: Slijedite sljedeće savjete

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kako se zima bliži i temperature padaju, problem plijesni se sve češće javlja u domovima, a stručnjaci su otkrili šta sve možete učiniti da spriječite ovu pojavu.

Plijesan je čest problem u domovima i može uzrokovati različite probleme, uključujući i respiratorne bolesti. Zato je ključno da učinite što više da spriječite njen rast u vašem domu.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primijeniti i koji će vam pomoći da vaš dom bude topao, suh i bez plijesni.

S obzirom na to da je u proteklom mjesecu pretraga "kako se riješiti buđi" dodatno porasla stručnjaci britanske online trgovine Wayfair otkrili su svoje glavne savjete kako spriječiti rast plijesni u vašem domu u narednih nekoliko mjeseci.

Pobrinite se da vaš namještaj bude odmaknut od zidova kako biste spriječili nakupljanje vlage. Vlaga se može "zarobiti" iza vašeg namještaja, a bez odgovarajuće ventilacije i protoka zraka, to može stvoriti plijesan na vašem namještaju.

Jednostavno pomicanje vašeg namještaja za centimetar od zida može stvoriti dovoljan protok zraka da svede stvaranje plijesni u vašem domu.

Drugi način na koji možete spriječiti pojavu plijesni je provjetravanje prostora. Iako se to može činiti kontraproduktivnim tokom zime, važno je da otvorite prozor barem dva puta dnevno kako biste dobili svjež zrak.

Otvaranje prozora, posebno u područjima s visokom vlažnošću, kao što su kupatila i kuhinje, omogućava da vlaga pobjegne, minimizirajući vlagu i plijesan u vašem domu - savjetuje se da to radite dva puta dnevno.

Ako primijetite da se kondenzacija nakuplja na prozorima i prozorskim daskama, nemojte sjediti - obavezno je obrišite čim primijetite.