Isprobajte i vi
1

Koristite li ovo dugme na mikrovalnoj pećnici? Hrana će vam biti ukusnija

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Jedan od razloga zašto ljudi oklijevaju da koriste mikrovalnu pećnicu je zato što nisu upoznati sa svim njenim funkcijama, a na vrhu te liste nalazi se dugme za razinu snage.

Ovo malo dugme na mikrovalnoj pećnici je tajna za postizanje savršene teksture i ukusa.

"Razmislite o prilagođavanju nivoa snage mikrovalne pećnice slično podešavanju toplote na vašem šporetu ili pećnici", kaže Steph Chen, izvršni direktor i osnivač kompanije Anyday.

Poput dugmeta na šporetu koji omogućavaju podešavanje topline, dugme za razinu snage podešava temperaturu pri kojoj se hrana kuha u mikrovalnoj.

Sve mikrovalne pećnice zadano kuhaju punom snagom. Međutim, dugme za nivo snage vam omogućava da kuhate određene namirnice "nježnije".

"Za većinu standardnih mikrovalnih pećnica, funkcija nivoa snage zapravo pauzira mikrovalnu pećnicu na kraće vremenske periode kako bi se hrana kuhala sporije. Možete čak čuti kako se magnetron mikrovalne pećnice uključuje i isključuje ako pažljivo slušate", dodaje.

Tokom ovog perioda "isključenja", zaostala toplota koja se stvara u vašoj hrani od kuhanja punom snagom nastavlja da kuha hranu bez intenzivnije direktne toplote u mikrovalnoj pećnici. To znači da kada svoju mikrovalnu pećnicu postavite na petu razinu snage, ili 50 posto snage, valovi se odbijaju unutar mikrovalne samo 50 posto vremena, omogućavajući hrani da se kuha nježnije.

Ona dodaje da su mikrovalne pećnice koje koriste invertersku tehnologiju izuzetak od ovog pravila.