Obratite pažnju
17

Mnogi ljudi podešavaju frižider na nesigurne temperature: Sačuvajte namirnice od bakterija

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nedavno istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi podešavaju frižider i zamrzivač na nesigurne temperature. Jeste li vi među njima?

Istraživačima s Univerziteta RMIT u Australiji su se bavili ovim problemom. Rezultati su pokazali da gotovo 20 posto domaćinstava podešava frižidere na nesigurne temperature.

Preporučena temperature za frižider je od dva do sedam stepeni Celzijusa. Ljekar Bhavna Middha, koji je jedan od autora istraživanja, naveo je da se bakterije brže razmnožavaju kada je hrana topla.

Također je navedeno da Australci godišnje bace najmanje 140.300 tona mesa koje se zbog ovog problema pokvarilo u frižideru. Do kvarenja hrane mogu dovesti i ekstremno niske temperature.

U domaćinstvima s djecom su se temperature često mijenjale jer frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Kada je riječ o zamrzivaču, optimalna temperatura je -15 do -20 stepeni Celzijusa.