Smanjite nered
0

Mogu biti opasni: Šest predmeta iz kuhinje kojih se trebate riješiti što prije

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Čini se da je kuhinja jedno od najgorih prostorija za čišćenje. Ne samo da je površinama poput radnih ploča i sudopera potrebno dobro svakodnevno održavanje, već se također savjetuje da neprestano čistite police kako biste smanjili nered.
Međutim, neke stvari treba izbaciti što prije kako bi se što bolje organizirali. Na taj način ne samo da ćete smanjiti nered nego biti i manje površina na kojima se skupljaju prašina i bakterije.

Oštećeno suđe

Iako vam može biti teško izbaciti oštećeno suđe, naročito kada je riječ o setu, to je nešto što biste najprije trebali izbaciti. Oštećenja nisu su samo stvar estetike, već mogu pomoći u širenju patogena i razmnožavanju bakterija.

Bakterije se mogu naseliti u oštećene dijelove, a pukotine je ponekaqd teško pravilno očistiti. To otvara "vrata" opasnim klicama da se nasele, što može uzrokovati upalu pluća ili infekcije krvi. Neke posude čak sadrže olovo kako bi bile izdržljivije, ali keramički premaz koji djeluje kao zaštitna barijera zadržava ih unutra. Međutim, ako pukne, trebali biste ih odmah baciti.

Začini kojima je istekao rok trajanja

Bilo da ste vrhunski kuhar ili ne, gomilanje polupraznih boca sa začinima kojima je istekao rok samo stvara nered u vašoj kuhinji. Iako možda ne postoji rok trajanja za sve vaše začine, postoje opći rokovi koje možete slijediti kako biste bili sigurni da ne zadržavate kolekciju kojoj je istekao rok trajanja.

Veliki broj šolja

Mnogi ljudi u svojim kuhinjama imaju previše šolja. Međutim, kada postane jasno da vaša polica za šolje više nema mjesta, vrijeme je da pospremite nered. U idealnom slučaju, vaš broj šolja odražava broj ljudi u vašem kućanstvu i koliko ih dnevno koriste.

Plastične posude bez poklopca

Posude koje su nekako izgubile poklopac i više ne služe svrsi, trebalo bi također baciti jer zauzimaju previše prostora. Možete ih iskoristiti i za neku drugu prostoriju, ali u kuhinji im više nije mjesto.

Oštećene tave koje imaju neljepljivu površinu

Neljepljive tave koje su oštećene, ne samo da stvaraju nered, već mogu biti i opasne. Tave s neprijanjajućim premazom obložene su teflonom, koji se sastoji od mješavine atoma fluora i ugljika. Ako se koriste namanjim temperaturama, ove tave su dobra opcija. Međutim, ako stvarno pojačate šporet i pregrijete te tave, one ne samo da mogu ispustiti otrovne hemikalije u zrak, već se i komadići teflona mogu odvojiti u vašu hranu.

Izgrebane daske za rezanje

Posljednji predmet iz vaše kuhinje koji biste trebali ukloniti su sve daske za rezanje koje imaju duboka oštećenja, koja na vašoj staroj dasci mogu zadržati vlagu, što može uzrokovati razvoj opasnih bakterija koje se ne mogu isprati. Iako ne možete spriječiti stvaranje oštećenja od noževa, radije birajte daske od tvrdog drveta.